死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
正評加速
聽日番新工,聽日夜晚先見大家

記住正皮推下post
感謝親愛既巴打
推推
睇到好想喊

喊啦巴打
今晚見
留名g持
放工推
支持一推
樓豬好快快趣出文
等到我頸都長埋

記住正皮推下post
感謝親愛既巴打

新工ok ma?
的確,亡者與家人的最後晚餐大多都感動得令人難以忘懷。

我承認自己從內心佩服陳偉堡身為人子的孝義。

只是他越是不捨,只會令自己越是傷心。

要怪的就怪他父母緣薄,一段父慈子孝的關係被錯放在苦命家庭之中。

下輩子或許家庭關係惡劣的陳偉堡,要日日夜夜面對著家人,最後反目成仇。

當然,這全都是我的假設。

家家有本難唸的經,大富人家難得子女孝順,家庭和睦,草根家庭難得子女出人頭地,出入平安。

無論是大富,中產與草根,孝順,健康,和睦總不能共存。

「阿堡......」阿ling楚楚可憐的模樣映入偉堡的眼簾。

「阿ling......我......」阿堡頓時語塞。

記住正皮推下post
感謝親愛既巴打

新工ok ma?

ok啊,其實都係番個暑假
阿ling緊緊擁抱著阿堡,此刻的他完全屬於阿ling。

「你可唔可以唔好走......」阿ling天真地問道。

「妹豬......我走左之後,你一定要搵一個更加錫你既人,知唔知道 !」阿堡輕輕撫摸阿ling的長髮。

「咁你咪姐係叫我唔好搵男朋友.....邊個會比你更加錫我?」阿ling緊緊抱著阿堡。

「傻妹,係人見到你都想好好咁保護你,邊個會唔錫你?」阿堡輕輕吻了阿ling。

「係得你先會錫我......」

「好啦好啦,大家食飯先,幾位大哥一路護送我都辛苦。」阿堡轉移話題,視線轉向飯桌。

菠蘿生炒骨。

三色椒炒薯仔絲。

雞蛋腸仔炒飯。

白飯魚蒸水蛋。

雞翼魚蛋湯。

極為清淡而且簡樸的菜式,反映家庭的經濟能力。

心意遠比菜式重要,我深信這些是父母能為兒子所準備的最好菜式。

「有勞幾位大人,真係麻煩哂你地。」母親殷切地道。

「嗯。」馬面淡淡然說道。
「兩位大哥唔好介意,你都知我地屋企都比較困難......」母親不好意思地道。

「最重要係心意,回魂夜既菜式係比亡者享用,最重要係亡者點睇。」牛頭與馬面沒有停歇,很享受眼前佳餚。

作為孟婆,雖然地府官階之中相比牛頭馬面高,可是回魂當晚,孟婆只以輔助身份回到凡間。

因此仍以牛頭馬面為尊。

我只能與陰差站到一旁,用心感受家人為亡者盡心準備的美食。

「我地屋企比較窮,唯有用呢d平價菜去充飢,但味道真係唔差,兩位大哥食多d。」父親熱情地把薯仔絲夾到牛頭馬面的碗中。

「阿堡,呢味生炒骨係阿ling佢煮架......你食多d,唔好浪費人地既心機。」母親將生炒骨夾到我的碗中。

「點解......點解阿ling會煮到......」阿堡驚訝地瞪著阿ling。

阿ling甜絲絲地笑道,有一副苦盡甘來得模樣。

「我......都係靠估,哈哈。」阿ling再把一舊生炒骨夾到阿堡碗中。

阿堡小心翼翼把生炒骨放進嘴裡,表現出滿足,淚水湧在眼眶。
睇緊既巴打比少少爭扎我
晚晚都睇完先瞓
睇緊既巴打比少少爭扎我

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞