【卡西正傳】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第六季:薔薇地獄

580 回覆
86 Like 8 Dislike
其實有真係上過堂咩
掛名教書,都要出糧架
作者按:拔道地牢藏金應該係二千噸,而唔係二千萬噸,小弟手民之誤打多咗個「萬」字,仲一直懵然不知,不便之處,敬請原諒

多謝讀者james指正
未幾,待閘門完全打開,車子穿過去便駛進一個豁然開朗的世界,造工精緻的石板小路,兩旁種滿茂盛的奇花異草,外觀時尚的獨立屋五米見一樓、十米又遇一閣,皆以凌亂中帶有秩序的手法布局,營造出構築物跟周圍綠化環境自然有機地結合的共融畫面。

「嘩,呢度一啲都唔似香港咁呀!」我脫口讚道。

「真係估唔到香港竟然會有呢咁嘅地方!」坐在乘客位置的 Rionna 亦吐了一句 ,再指一指前方的一間屋,道:「咦,根據家姐嘅指示,我哋住嗰間叫『梅屋』,應該就係前面呢間喇!」

我們的車子和貨車在車庫大門前停下來,搬運工人便有他們的忙,我們則迫不及待一邊四周打量著這豪華別墅,一邊興奮地手舞足蹈,樂得與碰見聖誕老人的小孩子無異,由花園走到屋內、又從屋內走回出花園,裡裡外外走了一圈之後,我心仍未定下來,乍驚乍喜地嚷道:「我....我仲未能夠相信....呢度將會成為我嘅屋企呀!」
「唔怪之得個個女仔都想嫁入豪門啦,原來豪門真係咁靚架喎!」Rionna 也嘖嘖稱奇的點著頭,再在我耳邊,打趣地笑道:「好彩我同你唔係真架啫!」

「蝦!你駛唔駛咁講嘢法呀?」我板起臉裝怒的道,接著二人四目交投,又忍不住發出「嘻嘻哈哈」的歡笑聲。

「哼,雖然叫就叫做大少奶啫,但係唔係真係大撚晒呀嘛?平時喺度也文也武不單只,仲叫埋晒啲死窮鬼嚟住,當呢度『紫式苑』係咩地方喎?真係離 Q 晒譜架!」忽然傳來一把沙啞的女聲,以不屑的語氣道。
教書嗰份糧,卡西大力啲踩腳油都無咗啦喎

【將埋藏在校園的驚世大秘密揭開】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第三季:學園篇
https://lih.kg/mxhhkMX
#107 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
我和 Rionna 收起笑聲,便一起回頭朝著聲音來源的方向一望,以為如此飽歷滄桑的聲線應該會是屬於一個中年女人,但見說話之人竟是一個「嬌嫡嫡」的少女,她擁有一雙靈動的大眼睛,臉蛋肌膚吹彈即破,本來是一個可愛漂亮的小妮子,但染了一頭可怕的紅髮,又板起一副極不友善的表情,充滿殺氣的一步一步走過來。

伴隨少女左右兩旁,還有兩個也是在打扮上充滿了矛盾的美人兒,較年輕的那位年紀應該跟紅髮少女差不多,明明是朝早時分偏偏穿起一襲連身的晚裝裙,散發著一種在她身上不應該出現的成熟女人味,較年長的那個理應走優雅路線,卻穿上粉紅色的運動套裝和梳了個孖辮頭來裝嫩。

她們的頭髮一個是黑色、一個是綠色,加上少女的紅色,當三人走在一起時,令我不期然聯想起那些中東危險國度的國旗🇦🇫🇸🇾。
Rionna 當然亦感到來者不善,便即時提高嗓子,質問:「你話邊個係窮鬼呀?」

「原來唔只窮,仲係聾嘅添。」紅髮少女冷笑了一下,再加重語氣,叱道:「我頭先係叫你死窮鬼,而唔係窮鬼呀!正一『窮聾子』!」

黑髮少女「嘿嘿」的傻笑了幾下,再指著 Rionna 道:「我....我認得條女,佢係𡃁模嚟嘛!」
「係呀係呀,聽聞佢出名大波架,而家望落又好似真係勁過我咁喎!」綠髮女人以不太純正的廣東話道,她還一邊說一邊挺起胸口,薄薄運動外套撐得滿脹的上圍位置隨即亦彈實地蕩漾了幾下,她果然也是「大包米」!

他們二人說話語調軟弱無力,神情呆滯散渙,行為瘋癲狂野,相信是剛剛「蒲通頂」回來,還受著酒精的影響吧?

「你又點可以同人哋比呢?人哋做𡃁模嘅咪即係做雞,正所謂打開西門做生意,副偈唔夠勁就搵鬼幫襯咯!嘿嘿嘿!」紅髮少女翹著雙手笑道。
「你講乜春嘢呀!!?」Rionna 真的發火了,怒叫一聲就作勢想撲過去掌摑那囂張跋扈的紅髮少女。

我聽紅髮少女屢次出言不遜,就猜到她在朱家中應該是大有來頭,如果 Rionna 打了這一巴掌,往後必定會後患無窮,就立刻伸出雙臂箍實 Rionna,再勸道:「唔好呀!唔好衝動呀!」

紅髮少女則洋洋得意,扮著鬼臉道:「呵呵,打我啦,過嚟打我啦笨!」
「放開我!畀我刮 Q 死個死妹釘佢呀!!」Rionna 一邊掙扎一邊叫喊,最後我要將她拖回屋中再關起大門,她的情緒才稍稍緩和下來,再甩開我的懷抱,叱道:「咁樣畀人明踩到上心口,點解要忍佢呀?」

「你咪當佢妒忌你心口大過佢囉,唔忍佢唔通搬入嚟第一日就同朱家啲人開拖咩....」我的話未說完,外面突然傳來「砰咚」一聲巨響。

我們二話不說又立即衝到屋外,就看到幾個木箱已從一輛手推車倒塌下來,並壓在我的 911 跑車之上,一邊車身被撞得傷痕纍纍不在話下,連車窗和擋風玻璃都㪣碎了!

「我架車呀!」我淒厲地慘叫。
等左一年,一日就睇晒
信我,下一季唔會咁耐
呢排係咪出慢左
Moment
呢季就完,有啲唔捨得啫,所以出慢咗
搬運工人連忙揮手搖頭,急急嚷道:「唔關我事架,唔關我事架....」

「哎喲,乜啲箱咁唔穩陣,一推就冧喎,呵呵!」站在手推車旁邊的紅髮少女說道,再打了個呵欠,便施施然地轉身離去。

這分明是紅髮少女故意將木箱推倒在我的寶貝車之上!!

「我要殺 Q 咗你!!!!」在我想衝向紅髮少女將她碎屍萬段為我的 911 報復之前,這次,輪到 Rionna 冷靜地把我拉回到屋內。

常言「一入豪門深似海」,想不到剛來到「紫式苑」不久,那麼快便跟朱家的人結了似海的深仇大恨。

(第六季 - 完)
完得咁突然
因為即刻又會再開始
咁快完
呢季的確係短咗少少,正如果我喺後記提及,第六季係有過渡作用,我可以預告,下一季將會係繼「紳士禮」之後,另一重頭戲
幾時開始下季?
今季睇完有啲空虛,好唔完滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞