【卡西正傳】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第六季:薔薇地獄

580 回覆
86 Like 8 Dislike
我愕然地「吓」了一聲。

Rionna 臉上堆著更誇張的笑容,再伸出指尖篤一篤我鼻子,道:「無見一排,你睇嚟都仲係咁遲鈍喎!哈哈哈!」

害我心頭小鹿亂撞,原來 Rionna 又用我來練演技!

戲子真是信不過!!

Rionna 坐回在梳化之上,攤一攤起雙手,道:「結婚我無諗過咁快,而家呢個年頭要生仔都唔一定要結婚架,不過我認同有卡西做個肚嘅煙幕的確係會穩陣好多,加上又可以即時解決到班煩死人嘅狗仔隊,算係我畀你睇穿晒我啲底牌!」
咁你會唔會同Rionna一齊?
揀Isabella 好過
今日無文?
「就算唔結婚都講緊生仔喎!乜你講到咁輕描淡寫咁架!?」我加重語氣,再追問:「第二時個 BB 出世你攞嚟交咗貨畀人,你仲喺邊度搵返個外甥畀你家姐呀?」

「到時件事都過晒骨啦,我家姐又已經洗濕咗個頭,我再講個真相畀佢聽佢都無我符架?況且佢入咗朱家門都咁耐,連蛋都無生過隻,玩下手佢都要問返我搵人借肚點 work 添呀?嘿嘿嘿!」Rionna 輕鬆地笑了幾下,又轉頭向著男男,道:「今次我會幫你,想我點做,有咩吩咐,隨便開聲啦。」

男男的如意算盤打響了。

我繼之前「頂包」做 Rionna 的男朋友後,現在還「晉升」了成為她肚裡 BB 的爸爸。

「哈哈,都話我一早都無嗌錯你做『姐夫』架啦,姐夫!」Isabella 神氣地笑道。
全賴男男的機智和口才,調查朱家藏金的下落才可以向前踏出一步,我亦「被成為」當中一隻最重要的棋子,無可否認,當人生再有新目標時,無論你正受著怎樣的傷痛都會暫時放下來,或許,這也是男男背後的目的吧?

回港後,Rionna 便聽從男男的指示主動接近王禹伊示好,她們始終是流著同一血脈的家人,加上 Rionna 的精湛演技,相信兩姊妹重新走在一起只是遲早的問題。

另一邊廂的我,經歷過在「伊甸堡」和「薔薇莊」中比起坐過山車還要刺激的遭遇後,以為重投中環的職場生活便可以歇一歇。

但,平淡的日子只是過了一陣子,就被一個來電徹底地粉碎。
原來有得返中環,有冇得見到牙Kim
一天早上,我拿起響了幾聲的手機,按下「接通」的按鈕,連「喂」也未來得及說出口,已聽到萬靈像發連珠炮般的叫嚷:「卡西,死了,死了,我大哥已經決定要將我們基金會的戶口交給『高瑞』!!」

「吓!?我哋唔係已經幫你大哥買到嗰間藏有『斬妖劍』嘅樓畀佢啦咩?你大哥仲話我哋一定會收到一個我樂見嘅結果添!當中係咪發生咗啲咩誤會呀?」不安感瞬間從內心深處不斷地傾瀉出來,我吞一吞口水,連忙再道:「咁啦,你同你大哥係咪喺成都呀?我即刻飛過嚟,我再同佢傾下!」

萬靈吞吞吐吐地道:「太....太遲了....我....我們在今個早上....已經跟他們簽了約....」
我頃刻猶如被一個鐵錘狠狠地迎頭撞了一記,難掩激動的語氣,叱道:「我同你一場相好,你....你而家至嚟通知我!?」

萬靈急急解釋道:「我想我上一次曾經給你們通風報信,這都看在我大哥的眼內,所以他故意安排我到偏遠的山區出席慈善活動來把我支開,自己就暗中聯絡『高瑞』簽約,直到我今天早上回到成都的時候才知道,已經第一時間通知你了....卡西....你怎麼不說話....你沒事吧....喂....喂....?」

這時,手機已從我垂下來的手中掉在地上,軀體則無力地躺在椅子之上動也不動,與一具死人無異。

(待續)
又有得屌萬靈
貪佢年紀細啲?or 胸部大啲?
第二百四十二話 低處未算低

金融圈裡那會有秘密?「高瑞」勇奪「萬家傳愛基金會」戶口的消息很快便傳遍整個中環,還未到 Lunch Time,已收到霍飛帆秘書的來電,要我立即到「海斌」總部見他。

在這個敏感時間會面,不是問責還有其他嗎?

我一離開自己的房間,便見 Alex 一邊衝過來,一邊「老細!老細!」的叫著我,我知道他肯定是為了「基金會」的事,未等他說下去之前,就先開口道:「我趕住見霍生,有咩等我返嚟至再講啦。」說罷,便頭也不回的離開辦公室。

「海斌」總部位於「海斌集團中心」,座立在中環傳統核心地段的皇后大道中之上,由「川泓」經行人天橋走過去大概只需要十多分鐘,途中儘管我已盡量不去胡思亂想,但亦難以抑壓心內源源不絕湧上來的不祥預感。

「海斌」主席李大海的辦公室在頂層七十樓,霍飛帆則在一層之下的六十九樓,彰顯了他在「海斌」中一人之下的超崇高地位。
出電梯後,已看見秘書在等候著我,一見我來,便立即推開身後的大門,並「押送」我到一個廣闊而明亮的辦公室中,霍飛帆就坐在一張巨型辦公桌之後方對著我,房中除他之外原來還有其他人,站在他旁邊有人事部經理 Laura 姐,而我直屬老闆阿 Kim 則坐在其中一張會客椅上,從這個陣容上和各人臉上的嚴肅表情,都知道肯定不會有好事。

幸好有阿 Kim 在,我只好不斷跟自己說:「我喺度唔係孤身作戰!」,心情才不至於太緊張。
霍飛帆攤一攤起手,示意請我在另一張會客椅上就坐,安頓好後,他便開門見山的問:「卡西,你有無收到有關『萬家傳愛基金會』同『高瑞』今朝喺成都簽約嘅事?」

我吞一吞口水,戰戰兢兢地答:「有,不過我都係唔係知咗好耐。」

「以我同萬董事長嘅交情,『川泓』要攞到呢單生意明明應該係手到拿來,而你哋上次由 JY 帶隊上去成都會見過基金會嗰班人之後,我知道各方對我哋『川泓』嘅評價都好高,連我哋主席李生聽到之後都好高興。」霍飛帆板起臉,以更凝重的聲線,追問:「當所有嘢都向好嘅方面發展緊嘅時候,你話畀我聽,點解基金會會突然改變主意,同『高瑞』簽約?」
一陣連Kim姐都唔保卡西就玩撚完
卡西搵到2000噸黃金仲多過基金會
「霍生,基金會單嘢根本就係一早內定咗畀『高瑞』,喺成都嗰次本來就唔係啲咩 Tender Interview Meeting,而係『高瑞』開展工作嘅 Commencement Meeting,連基金會嘅理事長同埋『高瑞』嘅負責人都好坦白咁同我哋講,唔係全賴成 Team 人嘅努力同超水準發揮,我哋嗰次已經即時輸咗喇,所以呢單 Tender 從來都無霍生你講到咁樂觀。」我望一望阿 Kim,再道:「Dr. Kim 全程都在場,佢都應該好清楚架!」

阿 Kim 卻逃避我的目光,櫻唇緊閉一點幫我腔的意思也沒有,我心不禁涼了半截,接著霍飛帆已又問:「卡西,你咁講法,究竟係懷疑緊我同萬董事長嘅交情、定係喺『高瑞』面前過度矮化咗我哋『川泓』呀?」
事實放在眼前,這已是我一個人的戰役了,縱然霍飛帆以高姿態的壓下來,如果我連第一道防線也守不住,肯定就很快被打得潰不成軍,便深呼吸一口氣,不管面對著的對手如何位高權重,亦硬著頭皮反駁,提高嗓子叱道:「兩樣都唔係!」

霍飛帆的身軀往後仰一仰,發出了一聲:「哦?」
留名
好有半澤直樹嗰種畫面
我把握這個缺口,加重語氣續道:「基金會今次嘅公開招標程序只係一個示範,為嘅係提高國內慈善基金運作的透明度,以順應國家對公益事業發展政策嘅方針,正正係呢個原因,招標程序每一個環節都有嚴格嘅規範同評分準則,並唔係就咁打下交情牌就可以胡混過到關,基金會理事長仲有透露,單單係『國際經驗』同『管理架構』呢兩個範疇,『高瑞』已經攞滿分,雖然『川泓』周旋到今時今日最後結果都係落敗,作為項目負責人嘅我感到好失望,但係既然我哋已經盡晒力,所以我無愧於心!」
我說罷,房中陷入一片寂靜,半晌之後,霍飛帆的表情看來好像從容了一點,歎道:「你講得一啲都無錯,Tender 嘅嘢邊有話實嬴,況且要『川泓』擊敗『高瑞』,任何人都知道,真係要靠奇蹟出現至會有可能發生,所以我今次最失望嘅,並唔係因為你攞唔到呢單生意。」

我見氣氛已稍稍緩和下來,便殷切地追問:「霍生,咁係咩呀?」

霍飛帆失笑了一聲,突然兩眼發直的瞪著我,拍枱怒道:「我失望嘅,係竟然有人喺度食又喺度屙不單只,連大老闆個姨甥條女都敢掂,仲枉你可以喺我面前面不改容咁猛提起嗰個基金會理事長!」

我當堂嚇了一跳!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞