【卡西正傳】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第六季:薔薇地獄

580 回覆
85 Like 8 Dislike
能成為密友,大概總帶着愛
或者,我同你無幾耐之後會再碰頭,但係到時候,我已經再無 Quota 去繼續任性,我亦必需要履行我「亞索克斯曼」王子嘅責任。

請保重,並願天佑我們從此不再遇上。

聽完這段錄音,便發覺淚水已在不知不覺間注滿了眼眶,我連忙深呼吸幾下想緩和情緒,隨手再按上「Home Button」跳到外面的主頁,卻看到手機的 Wallpaper 竟就是我和哈爾仔在酒窖首次以真面目碰面時所拍的 Selfie,眼眶的堤壩當堂就被衝破了。

怕被其他旅客看見我淚流滿面的模樣,最後要躲到廁格內。

旁人會想,堂堂男人在機場痛哭,不是失戀還會是甚麼?

失戀我當然不是沒有試過,但這種比失戀更多了一種酸溜溜的痛,竟是因哈爾仔而起。

為甚麼會搞成這樣子?
你點知我係一路聽住呢首歌一路寫架?
我代入左卡西個世界
回想起來,所有事情都是在哈爾仔離開酒窖之後才發生,我從 Vivi 的口中知道哈爾仔是「玫瑰會」的「花王」,而我跟「玫瑰會」對著幹的身分被哈爾仔得悉,關鍵肯定是我倆拍的 Selfie 照。

最有可能就是他的新娘子 Patricia,當她看到那張 Selfie,她自然就會將我的來歷和我在「拔道」中的所作所為告訴給哈爾仔,消息之後再傳到去「黑衣女皇」的耳中,恐怕只是遲早的問題而已。

就在這一刻,我亦終於都想通了 Iris 突變的態度。

下次再見面時,我跟哈爾仔和 Iris 很可能就是對立,哈爾仔把握他母后未完全知情的情況送我離開「薔薇莊」,而早就嗅到有不對勁的 Iris,則以哈爾仔未正式通知她我敵對身分的空檔還我一吻,最後兩者各自達到了跟我不拖不欠的目的。

(待續)
Iris唔走唔得嘅
咁你有無即刻開返首歌嚟聽?
第二百四十話 聚首巴黎

或者燈紅酒綠的巴黎會是一個使人較容易忘憂的地方,我獨自在這個大都會待了不知幾天,感覺好像慢慢放低了哈爾仔的事。

尤其當坐在酒店房間的陽台上,一邊借酒消愁,一邊觀看著大街上的人們在忙東忙西似的,天空由日上三竿不經不覺便到了夜幕低垂,熙來攘往的景況又變得冷清起來,最後連巴黎鐵塔都關了燈,彷彿未眠就只剩低我這個孤獨憔悴的醉漢,便明白到這個世界並不會因為你的哀傷而停下來半秒。

而事實上,不管你喜歡也好、不爽也罷,醉過痛過之後日子還是要過,從來都很明白這個道理的我,亦好應該重投我該要做的事情。
腦入面自動loop左
雖然這幾天以來,斷斷續續睡了大約只有數小時,但我下定決心首先要做的並不是好好睡一覺,而是去找回我最親密的戰友 - 男男和 Siri。

自我完成「紳士禮」以來,我便立即被送到趕去應哈爾仔的約之路上,期間都沒有機會與男男和 Siri 交代過行蹤,所以當我這時用 FaceTime 跟她們聯絡,她們一知道我平安無事都難掩瞬間表現出來的興奮,尤其 Siri 這個傻妹更喜極而泣的罵道:「你呀!喺『伊甸堡』度又話一搞掂埋啲手尾就即刻出嚟同我哋會合,點知跟住乜嘢消息都無,你失蹤咗咁耐我哋就擔心咗咁耐!你個衰人無口齒呀!嗚嗚嗚!」
「哈哈,我而家咪無穿無爛咁喺度囉。」我苦笑了一下,又問:「係呢,班『靜思維學會』嘅學員點呀?」

這時,男男將臉龐靠近鏡頭一點,當堂令我本能地精神為之一振,才聽見她徐徐地道:「嗰日你同 Siri 入返去『伊甸堡』之後,我咪將啲學員逐一搬返去安全嘅地方,同埋用『腿骨號』解開佢哋嘅催眠狀態,因為事件涉及到香老師呢條人命,我亦唯有選擇咗報警,喺我畀警方嘅口供入面當然無提起過有關『靜思維』活動嘅事,而警方根據現場環境嘅情況,都相信呢單只係一次喺我哋交流營嘅營地附近發生嘅古蹟倒塌意外,失咗蹤嘅香老師曾經懷疑係埋咗喺瓦礫堆中,但係經搜救隊挖掘後又搵唔到佢嘅屍體,所以最後唯有列做失蹤人口案件處理。」
睇到卡西同男男變成咁熟悉又陌生,真係好心up
卡西同男男分頭行事嗰段,可以喺度重溫

【紳士遊戲 Begins! 】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第五季:紳士篇
https://lih.kg/uKgmujX
#634 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
「咁講法,香老師....可能未死喎?」我語帶驚奇地反問。

「真係唔敢確定,唔好忘記喺兵器廠冧之前嘅一刻,當時香老師嘅精神狀態咁混亂,有機會佢係失足跌入個熔爐入面,咁就連渣都無得剩架喇。」男男頓了一頓,再道:「有咗警方呢個調查結果,我就代你將件事匯報返去學校度,無幾耐之後校方就出咗個公告,話香老師因有急事請假,佢負責嘅『靜思維學會』會無限期暫停運作,直至另行通知為止。」

「哼,又係咁!」我不屑的啐道,這簡直跟古校長的那次一樣,一切以校譽為先的孔校監又是以「掩得就掩」和「大事化小、小事化無」的手法去處理。

我又問:「咁而家啲學員都返晒香港喇?」

「我哋通知晒所有學員嘅家人之後,有啲學員自己返香港,有啲就畀飛嚟嘅屋企人接走咗囉,剩返你個『姨仔』同我哋留喺度,佢話一定要見到你呢個『姐夫』至肯返香港喎!嘿嘿!」Siri 一挖苦我,臉上才浮現出平時聰慧可人的風采,她再問:「查實你條友幾時至肯蒲頭呀?」
我搖一搖頭,道:「我可以蒲頭就唔駛同你哋 FaceTime 啦,我而家喺巴黎呀!」

「吓!你又會無啦啦去咗巴黎嘅?」Siri 瞪大雙眼,眼珠靈巧地轉了一個圈,又追問:「你啲行李同証件明明都仲留咗喺間酒店房度架喎,你係點去架?」

「講起嚟就真係一匹布咁長啦....」接著,我便將我在「伊甸堡」認識哈爾仔的經過和「薔薇莊」裡的遭遇,包括「黑衣女皇」提起有關「聖庫」中不知所蹤的黃金之下落簡短地說了一遍,至於與駱太、尤太和阿釙鬼混的部分,當然是依我一貫的作風隻字不提罷了。

「嗰個哈爾仔就係『玫瑰會』嘅『花王』!?」Siri 脫口叫了一句,再顫聲道:「身為『高跟黨』嘅執事....我....我竟然....同『玫瑰會』嘅『花王』....夫人嘅頭號敵人....交....交咗朋友添....」
Siri要做老婆啦
「當我知道佢呢個身分嗰陣,個反應仲激過你而家不知幾多百倍呀,不過我相信夫人真正嘅頭號敵人,係哈爾仔嘅母后至啱,因為所謂嘅『花王』都只係『玫瑰會』入面嘅 Figurehead,實際上操控住所有嘢嘅,由始至終都係『黑衣女皇』,所以....你....你點都無交錯到呢個朋友嘅....」我越說,心內頃刻湧上來的苦澀味則越重,說完最後一句更語塞起來。

男男見狀,便歎了一口氣,柔聲道:「唉,見你鬚又唔剃,個款又咁殘,我估你呢幾日都係為咗哈爾仔嘅事而搞成自己咁啦?」
真的甚麼也瞞不過男男,相信她從我維護哈爾仔的態度,和最後那句對自己說多於對 Siri 說的話,再加上我的一臉倦容,便已嗅到其實我跟這位認識了不久的朋友所建立出來的感情,並非醉過幾晚然後自己和自己說一句:「我已經放低咗喇!」,就真的是放低了。

在男男和 Siri 前面我根本不需要隱藏,情緒急轉直下的我便以哭著臉的口吻,嚷道:「咁點算呀?我唔知道而家應該點做至好呀!!」

男男殷切地道:「你而家咩都唔好諗住,總之我哋一陣收咗線之後,你就 send 你而家住緊嗰間酒店個名過嚟,跟住就即刻去好好訓一覺,我哋會搵最快嗰班機嚟巴黎,你第二日訓醒就會見到我哋架喇,到時我哋再一齊慢慢商量啦。」
但做對好兄弟又如此相愛,旁人會說不該
變gay 故
一個太慣於對外嬉皮笑臉的男人,他真情表現出來的懦弱和無助,往往最能惹起身邊女人的同情和憐憫,連男男也沒有例外。

而我終於都發覺,在這個時候,我亦真的太需要男男、和 Siri 這個好兄弟了。

所以我就照著男男的說話去做,隨後便躺在床上蓋上被子,一心只想到第二天一醒來就可以看見她們,沒多久之後便睡著了。

冬天的法國日照時間很短,感覺上無論睡了多久,從窗紗透進來的天色還是昏昏沉沉,加上連日來的頹廢生活已令我筋歇力疲,現在難得有一覺好眠就索性賴在床上一直睡下去,直到外面忽然有人敲門。
起身屌閪喇
被吵醒的我沒有半點不悅,反而是有點兒喜出望外,心想:「佢哋咁快就嚟到喎!」,便立刻彈起身跳下床,並衝往玄關應門去。

門一打開,我只來得及看到敲門者一眼,僅知道是一位戴著烏蠅太陽眼鏡的美女,就聽見她叫了一聲:「卡西,我好掛住你呀!」,然後便被她狠狠地摟著,一直將我推進房中,最後雙雙失足倒在床上,再以極挑逗的聲線,在我耳邊道:「不如我哋做咯?」

我根本未能看清楚黑鏡片之下的她究竟是誰,只憑著從胸口傳來一雙碩大飽滿的乳球壓過來的酥麻觸感,猜想應該不會是 Siri,但隨即又想到內斂的男男怎會忽然變得那麼熱情和大膽?況且滿身散發出來那名貴的 Chanel N°5 香水氣味也肯定不是男男的風格,不禁問:「小....小姐,你邊位呀?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞