【卡西正傳】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第六季:薔薇地獄

580 回覆
86 Like 8 Dislike
無論點都好,被人炒都係好難受嘅,仲要係被女神炒
以為同女神kim關係進一步最後原來比佢炒
卡西被女神阿 Kim 炒魷,代表第六季快要結束了,比起前一季的「紳士禮」,第六季主要是要揭開哈爾仔的來歷和「玫瑰會」的底細,獵奇的成分或許會有點兒比下去,但在主線劇情中有著重要的連接和過渡作用,就是為了下一新季度鋪路。

之前完成連載第五季後,休季差不多一年,除了要恢復大傷的元氣和處理一些積壓已久的俗務外,其實有更多的時間,就是策劃將在《誤上了》中出現的伏線和謎團一一拆解。

轉眼間,卡西的故事都寫了三年多,很感激有一班讀者對我不離不棄,才是使我向前不斷邁進的動力,我寫《誤上了》的初心是為大家開一扇可以暫時逃離現實的小天窗,當中我亦不自覺地將我自己的心路歷程和人生觀都寫了進去,漸漸《誤上了》也成為了我給自己的小天窗(尤其甜的部分),人生路難免有高低起跌,儘管面對逆境,所有事情都不如人意,但原來只要你不放棄、不言敗,世上是沒有任何人可以阻止你去做夢,有時我想,如果我不是行著比一般人更曲折和迂迴的人生路,過著過分地安逸和無憂的生活只會令我變成腦殘,那卡西亦不可能於世上出現。

“When life gives you lemons, make lemonade.”

卡西,就是我弄的 lemonade。

直到現在,我已變得無畏無懼,無論將來的結果如何、《誤上了》上不上熱門、得到多少正評負評也不再緊要,我只想寫作和一直寫下去,就是我目前最想做和我人生必需要完成的事情。

請大家繼續支持卡西

卡西
FB: https://www.facebook.com/iamkasai4
IG: https://www.instagram.com/iamkasai4
支持卡西!
支持,多謝你一路寫!好好睇!第一個po追到而家!
支持卡西!
呢一季好似接近無甜
已經差啲畀班「玫瑰」輪啦喎
加油啊 已經睇過你成個故3次
每次睇個感覺都好唔同
好多謝你呀

再睇嘅感覺會有咩唔同呢?
本身啲伏筆位都唔太覺
但知道哂再睇覺得你真係好撚勁
講緊每樣劇情都係環環相扣
第二百四十三話 風波中的茶杯

往日一提起上班二字就皺眉頭,每天返工望放工、放工望放假,直到現在,我再沒有上班的機會時,才明瞭原來每朝天未光透便痛別溫暖的被窩,再束上看起來好像會纖瘦一點的緊身恤衫和西褲,然後一手拿著公事包、一口咬著麵包,擠上那永不準時到站的巴士或從來都只會令你延誤的地鐵,還發現勒住脖子的領帶如何地緊,居然都比不上人頭擁擁的車廂更來得喘不過氣,也是一種美事。

事業當真是男人的全部,沒有事業的男人,甚麼也不是。
好mk,真係阿Kim嚟咩?
韓妹係差唔多架啦
因為個故真係諗咗好耐

總之大家鍾意睇,我一定會寫落去
support
冇諗過今季咁快就完
今季係過渡性質,下一季會係另一道主菜
下一季係咪卡西搵返2000噸金再另起爐灶開投資公司
Siri用佢嘅身體安慰吓人啦
男男的說話正正刺著我的痛處,使我不由自主地發出「唉」的一聲,再問:「男男,你咁聰明,你一定會知道阿 Kim 點解會咁做架?」

「你都識講我咁聰明,但係我都諗極都諗唔明點解你會咁鹹濕。」男男笑了一笑,道:「好似你呢啲成日喺公司度亂咁搞啲女同事嘅職員,我係阿 Kim 嘅話,我一定會仲炒得你早啲添啦,阿 Kim 咪算炒得你遲囉!」

我連忙彈起身,抗議道:「喂,你唔安慰我不單只,仲駛唔駛踩多腳呀?」

「真話係咁唔啱聽架啦,如果我真係要專登踩你多一腳,我入嚟搵你嘅第一件事就係追你交租先啦。」男男嗔怒地道。

我瞪大雙眼,反問:「吓?乜你嚟係追我租架?家陣我失業呀,你有無丁點同情心架?」

男男聳一聳肩,帶笑搖頭道:「咩失業呀?你仲係我『田力偵探社』嘅員工嚟,我入嚟係想同你講,你嗰份租、同埋啲伙食錢,我會直接喺你份糧度扣架啦。」

聽罷,一陣暖意從心底湧上來。

明明是想幫你,卻故意兜一大個圈,或者這就是我和男男獨有的溝通方式。
係咪好快會有㗎
我會盡快,我都真係唔捨得大家
我都唔捨得卡西
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞