【卡西正傳】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第六季:薔薇地獄

580 回覆
85 Like 8 Dislike
今次第四次翻睇用咗一星期
好掛住kfc
5、6日左右啦🤭寫咗3年都咁精彩👍🏼
Iris 閃過一下驚訝的神情,亦迅速意會到狀況的危急,便二話不說拉我到她身後的大門裡去,內進後我環顧左右,發覺這裡的環境看來有點熟悉,竟就是我剛剛到來時跟哈爾仔會面的酒窖,原來我方才一直在「迷宮」中兜兜轉轉,都是圍著這個酒窖走著。

Iris 帶我到了一堆釀酒用的木桶前才鬆開我的手,之後,她又不知從哪兒推了另一個木桶出來,再把上面的木蓋揭開,道:「你『喱』入裡面啦!」

我望一望入這個木桶,裡面還盛有約一尺深未清理的紅酒汁液,發出陣陣強烈的酒精氣味撲鼻而來,藏進去不就是「酒浸卡西」嗎?不禁令我猶豫起來,皺著眉頭反問:「吓?裡面!?」
無大家嘅支持,我一定堅持唔到繼續寫落去,所以有卡西呢篇小說面世,你哋其實最需要都係要多謝返你哋自己呀

咁你最鍾意邊個角色?
Kim世一😍
不過都期待AK再次出場😁
kfc kfc
KFC 隔離番外篇有出啦
「呢度幾桶酒一陣間就會運走,再經由巴黎送返去『亞索克斯曼』,你『喱』喺個木桶度混埋入一齊,就可以神不知、鬼不覺咁離開呢度囉!」Iris 敲了那木桶兩下,再催促著我道:「快啲啦!佢哋就快搵到嚟架喇!」

我根本沒有選擇的餘地,只好照 Iris 的說話去辦,當我跳進那木桶之中,她把木蓋蓋好之後,木桶隨即翻倒並滾動起來,想必是她要把我的木桶跟其他木桶混在一起,可憐的我就變成了調酒杯裡面的冰粒般,陡然被搖得天旋地轉,兩目昏花。
翻睇第四次?勁

睇咗四次,有無話最鍾意邊一part?
中學嗰時甩咗故 宜家year1一次過追返哂正~
中學追到大學
木桶終於都靜止著,我混身已被紅酒弄得濕透,紅酒我喝就喝得多,這次終於嘗試被「釀製」的滋味,好不容易才定神下來,便聽見外面傳來七嘴八舌的吵鬧聲,我連忙從木條與木條之間的縫隙望出去,就看到一馬當先的駱太率領一眾「玫瑰」,以不客氣的口吻質問著 Iris,道:「我明明見到有人入咗嚟呢度,你點會無見到架?」

Iris 聳一聳肩膊,不慌不忙地道:「呢度地方咁大,我又咁專心咁點緊啲酒,睇唔到咪睇唔到囉,有幾出奇呢?」
「哼,同我四周圍搜!」駱太揚起手一揮,眾「玫瑰」就分頭四處查看,但找了好一會都沒有發現,紛紛回來向駱太匯報過後,她又指著 Iris 身後的那堆木桶,喝道:「呢啲木桶『寧寧捨捨』咁放喺度做咩架?同我逐個打開佢嚟睇下!」

「呢啲酒全部都係喺佛斯特殿下出世嘅時候就開始釀製,陳年咗咁耐,等就係等今日殿下大婚之日由殿下自己親自開桶享用,寓意著殿下成家立室並已經真正長大成人。」Iris 向駱太踏前一步,再壓低聲線,鄭重地道:「你哋喺殿下不知情嘅情況下就打開佢,咁好明顯係犯咗欺君之罪,如果畀殿下知道咗怪罪落嚟,唔知你哋呢度邊一個可以擔當得起呢?」

有無因為咁而鍾意多咗歷史科?
反正去咗讀商 都係廢㗎
應酬都有機會要吹到兩咀嘅
兩個點都安全過一個嘅
駱太指著 Iris,叱道:「你只係個助理仔嚟,你唔好咁寸喎,我話晒都係『藍衣教士』!」

「你講得無錯,我只係個助理仔嚟,喺『玫瑰會』入面咩身分都無,所以我就更加只會聽從佛斯特殿下嘅說話,你對我有咩不滿嘅話,你大可以直接同佛斯特殿下投訴,由殿下佢整治我。」Iris 拿出手機,展示出她電話排在第一行的 Speed Dial 鍵已是「佛斯特殿下」,再一邊作勢按上去,一邊問道:「你駛唔駛我而家就打畀佢,等你直接同佢講?」
「直....直接同『花王』講?」駱太臉色大變,吞一吞口水,再急急賠笑的道:「唔....唔駛啦,一定係我頭先眼花睇錯,既然而家已經証實咗佢唔喺呢度,我哋就要去第二度繼續搵啦,唔....唔阻你做嘢正經嘢喇....你快啲攞啲酒去畀殿下佢飲啦....」

駱太說罷,便與其他「玫瑰」一同離開,不消一會,酒窖又只剩低我和 Iris 二人。

我見外面好像已沒有動靜,就將剛才衝進口中的酒吐出來,再輕聲喚著 Iris,道:「我....我出得嚟未?呢度好焗,我又中咗『龍吟殘響』嘅毒,我就頂唔蒲架喇....」
「啲『玫瑰』好古惑架,都係等我出去出面睇下佢哋係咪真係走晒先,順扁安排架飛機送你走,你都唔掙在喺度忍耐多一陣啦,唔怕一萬至怕萬一呀!」Iris 未等我回應,便已經從另一道大門溜走了。

鑑於木桶只能夠從外打開,所以我只好安靜地留(困)在裡面繼續等候,桶內的空氣極不流通又充斥著酒精,之前因為有 Iris 和駱太上演的一場「對峙戲」暫且分散一下注意力,令我可以勉強支撐住,現在百無聊賴,我不知不覺便被薰成了昏昏欲睡的狀態。

在酒液中睡了不知多久,忽然朦朦朧朧之中,聽見外面傳來一段對話。
KFC最鍾意邊個先?
KFC又係邊個
當然係最大既f
果然係乳不巨何以聚人心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞