【卡西正傳】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第六季:薔薇地獄

580 回覆
85 Like 8 Dislike
「黃....黃先生!?你知唔知我四周圍咁搵你呀!」Iris 緊張的嚷了一句,接著又看到這刻的我和之前赤裸狠狽模樣簡直就是判若兩人,便立即換上一副疑惑的表情,道:「咦,頭先你明明畀人追斬到連衫都無埋,點解而家你又變返咁整齊嘅?你....你究竟去咗邊呀?」

我指著臉上的黑色面罩,再聳一聳肩膊,輕描淡寫的笑道:「我點可以扔低你老闆送畀我嘅禮物架?搵返之後見仲有時間咪順扁沖個涼同埋換返件衫囉。」
「咩仲有時間呀?架飛機就嚟要起飛喇!!」Iris 跺足一下,再急急拉著我跑,一直出走到「薔薇莊」室外的庭院,便跳上之前剛抵達這裡時也有坐過的 Golf Cart,車子開動後,駛進夜幕低垂下更陰森如墓地的葡萄荒園,半晌,就看見一輛閃著訊號燈的私人飛機從遠方慢慢放大,又聽到引擎所發出來的咆哮聲浪也越來越吵耳,果然已是準備就緒隨時都要起飛。

我和 Iris 一登機,機艙門就立刻關上,未等我坐穩,飛機已動起來並不斷地加速,直至飛上夜空之中被無盡的黑暗吞噬。

同樣是乘搭私人飛機,我到來時駕臨如貴賓,離開時卻落荒如逃犯。

我長歎一口氣,問:「Iris,你認認真真咁答我,搞到而家咁,係咪你老闆所預計到架?」
會一路keep住整嘅
Iris 苦笑一下,搖一搖頭道:「對唔住,我唔答得你,我只可以講,作為體內流住『亞索克斯曼』嘅血嘅人,我同哈爾克維斯先生而家所做嘅嘢已經係近乎叛國,為嘅,就係哈爾克維斯先生能夠盡最大嘅努力去保護佢最好嘅朋友,同埋佢絕無僅有嘅友情。」

Iris 口中哈爾仔要保護那最好的朋友,不用多說都知指的是我,內心深處多少都滲出一陣暖意。

儘管我還有很多問題想發問,但我相信盡忠責守的 Iris 無論如何也不會解答,所以我亦無謂再難為她了,便只好閉起雙眼,安坐在椅子上養神起來。

約一小時多的航程很快就過去,飛機最後降落在「巴黎勒布爾熱機場」。
終於回到大城市,我不期然舒了一口氣,心情亦變得暢快起來。

機師將飛機停定後,機艙門便徐徐打開,Iris 站起來向我道:「黃先生,放低咗你架機跟住就會飛去『亞索克斯曼』,我諗我要喺度同你道別喇。」

「今次真係唔該晒你!」我站起身跟 Iris 握了一下手,再笑道:「話時話,同你相處耐咗,我又唔覺得你好似你老闆講到你咁 cool 喎,如果你可以用對我嘅態度對返你老闆,佢一定唔會再叫你做木頭啫。」

Iris 啐道:「哈爾克維斯先生堂堂一國嘅王子,又係王位唯一嘅繼承人,我哋普通人又點可以喺殿下面前放肆架?」

我心裡暗暗一笑,因為我知道,哈爾仔根本就是喜歡跟我這個普通人一起放肆。
唔好放iris 走!
我又伸一伸懶腰,道:「雖然搞咗咁多麻煩嘢出嚟,不過能夠見証到哈爾仔嘅人生大事都係值得嘅,加上又識到你,真係不枉此行,聽條友話遲啲得閒會再搵我,如果你都嚟埋,我哋就可以一齊出嚟玩啦,到時我介紹我個巴渣兼麻煩過你十萬倍嘅助理過你識啦?」

Iris 聽罷,好像若有所思似的,我一時之間也看不穿她的心情是悲是喜,就在我轉身想離開之際,她的手突然捉實我兩根指頭,我神經反射地把頭回過去一望,她就踮起腳跟仰著身子,並將軟唇貼在我的嘴巴上,一條柔軟膩滑的舌頭隨即鑽進我口腔之中,再生硬的攪拌了幾下。
終於屌Iris
我當然不曉得為何突然間會變成這樣子,不過由美女送來的一吻亦無需太過深究,理應閉目好好享受才算,但當我決意要專心陶醉其中的時候,口腔內的香舌已迅速地溜走了,我連忙睜開雙眼再看過究竟,Iris 的身軀已遠離我,更回復起初介紹時那副冷冰冰的神情,道:「掙你嗰啖我已經還返畀你,我哋無拖無欠。」

Iris 的驟變,很明顯是刻意地要跟我保持距離。

氣氛明明一直是很正常的,Iris 要主動吻我,卻忽然又下了一道大閘回絕我的善意,究竟是為了甚麼呢?
強姦佢
未幾,Iris 從衫袋拿了一部插有耳筒的手機出來,再道:「哈爾克維斯先生已經將佢想同你講嘅說話都錄低咗喺呢度,部機解鎖嘅密碼,就係哈爾克維斯先生識你嘅時候,聽到你講嘅第一句說話嘅縮寫。」

我接過那部手機後,Iris 連「再見」也沒有說一句,便頭也不回的走開了,而我亦從打開了多時的機艙門,步出這架客機。

頃刻間,我心裡充斥著不祥的預感。
為了不讓自己有機會胡思亂想,我就立即戴上耳筒,決定要聽聽哈爾仔給我的那段錄音。

旁人肯定不會輕易明白甚麼是「第一句說話的縮寫」,我卻很快就意會到,並在屏幕上的鍵盤打入「D.L.S」這三個英文字母,機鎖一解開,就是「Voice Memos」的版面。

哈爾仔聽到我說的第一句話,是我在「伊甸堡」中以「紳士禮」考生的身分根據指示到排練室集合,其時卻不見有其他人到來,以為自己去錯地方便不自覺地罵了一句「屌那星」,才引來哈爾仔過來跟我搭訕,他聽到我說的「屌那星」,縮寫就是「DLS」了。

我再按著「Voice Memos」內唯一的一條 Clip,一把熟悉而溫柔的聲線便從耳筒傳出來。
Hehe
重溫卡西初遇哈爾仔嘅段落:

【紳士遊戲 Begins! 】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第五季:紳士篇
https://lih.kg/bcvEBuV
#74 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
以下是哈爾仔給我的錄音內容:

黃仔,由細到大,我諗母后同我講過最多嘅一句說話,就係「你係未來『亞索克斯曼』嘅國王,你唔可以再咁任性架喇」,但係喺我懂性之後,我開始意識到百分百射手座性格嘅我崇尚無拘無束嘅生活,喜歡不斷追求自由同刺激,偏偏我生於皇室亦擁有「完人」嘅命格,又係王位唯一嘅繼承人,一出世所有人已經對我唯命是從,將來做埋一國之君之後,我更要肩負起成個國家嘅責任,我嘅角色同身分根本同我與生俱來所渴望嘅嘢完全係違背,但係命運既然已經同我選擇咗,我亦無得揀,我仲可以做嘅,就係喺成為國王之前,盡量去享受任性。
終於live咗
好有細個睇武俠小說、韋小寶嗰啲誤打誤撞嘅感覺!
樓主加油
所以一路以嚟,我係專登爭取任何一個機會去任性,包括同你做朋友,因為我知道呢啲一切一切,都會成為我日後可以回味嘅重要回憶,自我喺「伊甸堡」遇上黃仔你,我可以毫不猶豫咁講,同你一齊參加「紳士禮」嘅短短呢兩日,肯定係我一生人之中,最最最最最快樂嘅事情!

你嘅坦率真誠,令我重新釐定人與人之間嘅關係,你嘅超凡表現,令我喺陷入苦戰當中,見識到一個從未試過咁認真去做一件事嘅自己,就係你畀我呢種熱血沸騰嘅感覺,話畀我聽,我原來係有血有肉咁存在緊喺呢個世上,呢種切切實實嘅存在感,我係自出娘胎以嚟都從未有試過。
好多謝你呀

都係因為我自細都好鍾意睇武俠小說,就令我好想寫一套有武俠小說feel又以現代都市作舞台嘅長篇小說

如果大家都鍾意睇嘅話,我就一定會繼續寫落去

Btw 睇咗幾耐live?
好似年廿九開始
陪你過年喎

咁你最鍾意邊個角色?
Vivi 同 Siri
(唔鐘意大波
終於有人鍾意Siri,好感動
鍾意siri same
希望食siri多啲劇情
之後,我仲居然學識去鼓起勇氣,想去擺脫命運對我嘅操控。

我大膽到利用抗婚嚟威脅我母后,逼使佢答應本應唔屬於呢度嘅你,嚟到「薔薇莊」參加我嘅婚禮,但之後畀我發現,你,並唔係一個普通嘅外來人咁簡單。

實情係,你唔單只唔屬於呢度,你係根本就唔可以屬於呢度,喺我知道真相嘅嗰一刻,面對住「國家利益」同「個人情感」二選一嘅決擇,身為「亞索克斯曼」王子嘅我根本都無得揀,呢次亦係我頭一次感受到,過往我不顧一切嘅任性行為,原來係會演變成一個我擔當唔起嘅後果,但係講到底,今次帶你嚟嘅人始終係我,所以無論係點,我都一定要喺母后知道你真正身分之前,保護你離開「薔薇莊」,作為我最後一次以哈爾仔之名,為我唯一嘅好朋友黃仔,做最後一件、最任性嘅事。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞