【卡西正傳】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》- 第六季:薔薇地獄

580 回覆
85 Like 8 Dislike
男聲甲:「陛下講嗰啲酒,你估係咪指呢度呢啲呢?」

男聲乙:「我諗係啦,啲木桶望落去比起其他都陳舊啲啦。」

男聲甲:「咁我哋嗱嗱林捧兩個上去交差喇。」

男聲乙:「好呀!」

接著,我便感到我身處的木桶被抬起,嚇得我急急睜開雙眼,以為行蹤已經被發現,幸好很快又放了下來,我再從縫隙往外面一望,發覺原來我的木桶已被搬到一輛行李手推車之上,並給他們推離開了那個酒窖。

面對著這個情況,我不禁變得緊張起來。
KFC就係喺呢個會議度登場

【重甜/都市狂想/獵奇】《誤上了黑幫老大的情婦,我只好躲在中環的職場胡混》(4)枱底下的廝殺
https://lih.kg/QgGhoV
#50 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
繼續推
他們口中的「陛下」,想必就是指「黑衣女皇」,因為特別為記念哈爾仔大婚之日釀製的酒,除了哈爾仔之外,便肯定只有女皇陛下才可以隨意享用,但一會當她發覺她想品嚐木桶內之陳年佳釀卻多了我這個不明來歷的「黃先生」,後果我真的不敢想像。

但我又可以怎樣?現在我這個既赤裸又狼狽的模樣,躲在木桶中賭一賭,總比起衝出來一拼肯定好得多!

所以,最後我還是把心一横,決定一動不如一靜,靜觀其變好了。
再屌埋哈爾仔老母
從地庫乘搭電梯到達了樓上一個看似書房地方,裝潢比起大堂和地牢是兩種截然不同的風格,古典優雅的柚木辦公桌被兩邊呈橢圓形的巨型書架包圍著,庭院的華燈透過落地窗戶映照得室內一片絢爛,為這裡的肅穆靜謐添上一點繽紛熱鬧的氣氛。

未幾,又傳來一陣由遠至近的高跟鞋聲,一把清脆的女聲冷冰冰地吐了一句:「你哋先同朕倒一瓶出嚟先啦。」

說話之人,稱自己為「朕」者,正是「黑衣女皇」!
個木桶有水龍頭㗎嘛 飲哂都唔知有人喺到啦
不將一切放在眼內的她,果然也擁有一把可瞬間令人冰封成化石的冷漠語氣和聲線。

男僕們恭敬的領命,再一個拿著醒酒瓶,一個拔出其中一個木桶的木塞,把桶內的葡萄酒倒出來。

今天已極倒霉的我,似乎終於得到了「幸運女神」的憐憫,竟讓他們沒有選中我匿藏著的那一個木桶。

正當我暗暗慶幸之際,畫面中忽然多了個三姨太,她從男僕手中接過盛滿葡萄酒的醒酒瓶,再道:「呢度無你哋嘅事,你哋可以返出去喇。」

兩個男僕離開後,三姨太便將酒倒入放在辦公桌上的高腳杯中,然後雙手拿起奉給女皇,道:「陛下期待飲嘅呢一杯酒,今日終於都飲到啦,微臣衷心咁恭喜陛下你。」
想斟酒出嚟發覺裡面無乜酒
女皇以極優雅的動作舉杯搖了一搖,再呷了一口,才歎道:「唉,希望隻馬騮娶咗老婆之後就會定性啲啦。」

「聽陛下你嘅語氣,睇嚟你都未放心咁喎?」三姨太問。

女皇緩緩地點了頭一下,道:「『養兒一百歲,長憂九十九』呢句話真係無錯,朕嘅皇兒的確係天生絕頂聰明,論能力,假以時日肯定會在朕之上,但偏偏就係太過充滿感情,無啦啦帶個陌生人嚟,話係佢最好嘅朋友一定要參加佢嘅婚禮都得嘅?咁做實在係太過胡鬧啦!」
有啲唔明,
如果喺木桶入面可以望到出面嘅話,
咁用黎裝酒咪會漏晒?
卡西係裡面尿急....
而家先發現到呢個post!
支持卡西!
今次仲唔係屌佢老母
由唔知第幾季開始,已經冇當卡西係甜故。
第一季標題就寫重甜
但事實係第一季經常走甜
全部輕輕帶過
不過我覺得故事情境係安排得好好
走咗甜都好好睇
「陛下請息怒,王子殿下佢年紀始終都係仲細,遲啲大個啲,佢一定會明白陛下所做嘅嘢,都係為咗佢好架啦。」三姨太安慰的道。

女皇沒有回答三姨太,卻移步到辦公桌那兒坐下來,將高腳杯放在枱面上,再問:「係呢,喺『拔道』運出嚟嗰批黃金,情況點呀?」

我一聽見「拔道」和「黃金」兩組 Keywords,全身當堂一顫,便急急竪起耳朵全神貫注的聆聽著。

(待續)
多謝你呀

有無由頭追返先?
剩係夠時間即刻由第6季開始睇到live咋
遲啲有時間要溫故知新!
今日無文?
第二百三十七話 一本帶來改朝換代的書

三姨太道:「回稟陛下,經詳細點算過後,証實喺『拔道』地牢掘出嚟嘅嗰批黃金,總量為 2,000 吨。」

甚麼!?2,000 吨的黃金!

記得那次我們根據古校長 Email 留下的線索到「拔道」地底探險時,阿 Kim 曾經利用「太平天國」的「國民生產總值」和「總儲備與生產總值比率」的關係估計出「聖庫」的藏金量大約是 2,500 吨,現在聽到三姨太匯報出來的實際數字,相差竟然只有五百多吨之少,不得不驚歎頭腦比電腦精密的阿 Kim 之料事如神!
終於見到阿Kim個名,好滾動
頭腦比電腦精密 咁陰毛密唔密
可能報細數,落格
今集有啲難寫,請容許我要諗耐少少至落得筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞