咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
講果句比貼士仲小家寧願佢據理力爭
佢本身就唔係自願當司機, 但又唔講出口

所以個fd一句廢話就要post上網圍爐公審
不如計埋食左幾隻魚蝦蟹
睇下總份量再除?

出黎食飯咪咪搞到咁複雜啦.....
咪撚再約呢啲仆街啦
同你做fd都幾濕滯
你老尾嗰幾十都計計計
唔死都無用
樓豬一定係冇飲酒個個
本身想公審個司機
個問題本質就唔係金錢觀,而係雙方點去處理同溝通問題。

酒精敏感嘅果位朋友(我比個代號叫K) 比人忽略咗感受, 但佢(K) 都犯左一個錯就係唔去理解人地感受 而講左D 對自己品牌形象有影響嘅說話。 呢個角度睇,佢係過份自我,自己做衰自己個朵。

就咁睇都有3點雙方錯誤期望/假設 :
1)司機預計對方要比埋一份(自作主張) 引起對方(K)感覺到唔受尊重。
2)當事人(K) 覺得自己啱對方錯
所以講說話起角去單打人地。
3) 當事人(K) 預期人地一定要(應份) 去諗佢感受。

其實司機 最後都處理得okay , 叫對方自己扣減跟住過數比佢。 係當事人K唔識睇住落台階落, 可能K 感覺到閉屈同憤怒,覺得自己唔 受尊重,產生defensive 情緒,說話產生攻擊性。 但係旁人角度, 佢做得非常之唔得體。 顯得好計較。
呢個我認同,真係要搵價值觀差唔多的一齊玩。

呢d情況,如果大家唔係真係好熟(識十年以上),我真係會比返條數,然後下次唔撚出 (最撚驚人乜鬼婆那數都計,呢d人通常好撚麻煩,我唔係話佢地錯,只係大家唔岩玩)。
其實就係司機係個大氣嘅人
而k就係比較重計算嘅人
所以其實兩個人做fd會好好 大家都會相安無事
(一個可以俾少啲,另一個俾多啲都冇所謂)
不過依家個問題就係k最後果句
顯得佢冇eq
因為司機已經表示可以俾少啲 但係k都要攞返個彩話當貼士
人地出車,油錢,規劃埋活動約埋你去
除非全餐飯齋劈酒啦,否則價錢頂多咪差一兩百蚊
大家如果真係朋友,keep住約出嚟玩,可能下次夾錢都喺返度

唔通人地車保,牌費又同你除返365一齊夾?食完飯不如上磅睇吓邊個食多啲?真係朋友既話,呢啲濕鳩數要攞出嚟計就無癮啦
明顯唔係frd 啦

熟既點會計較個一百幾十蚊酒錢
其實諗真啲就知

5條友食3千5

當200蚊碟餸都最少15碟

邊有咁撚大食 九成九飲大晒唔記得

同埋唔熟先計
都無乜野 係衰把閪口姐
你真係on9唔係扮。
Social都唔撚識
都廢撚事教精你
繼續做毒撚啦你
洗唔洗扣埋信用卡回贈先再除呀
應該真係冇
呢個post好多痴線撚
social從來冇試過為一千幾百夾食飯而煩過,DKLM夾錢夾多幾廿蚊都嫌,而家邊L個唔識吖?一定係你最L識啦
死窮L仲學人Social
直接死L咗去啦
司機唔識做人求其計,你個friend一次半次都講到咁絕又太計較,兩個都柒架啦,打和啦super!
你冇撚野呀?
我一直都話比多幾舊冇所謂喎
你邊撚到睇到我話嫌呀?
我吊9緊呢個post d斤斤計較撚喎
我話有財困既人可以有呢個選擇

我私樓自己上車
不如你死左佢算啦
錢又冇智商又冇都on撚9
原來你一早就on9左
DKLM DLLM唔識分?文盲上連登好咩?
係啦,全香港得你住私樓啦一定
題外話....
即係我自己來講,出左來返工,有家室的有家室,幾可約得齊人開心食餐飯.....約得都係中學識落,十幾年。
賤d講句,我三張幾已經覺得身體越來越差,冇人知每一次係咪最後一次gathering,其實就算我請都唔介意。
唔講以為開紅酒
啤酒就由鳩佢啦,果幾十蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞