咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
啤酒就share,大酒就另計,個原則係點?幾十蚊同幾百蚊分別?

你地話出得來,唔好斤斤計較,但去到某個價位既時候,你咪一樣會計較。咁即係每個人都一樣,只係個價位唔同,咁邊有得話嗰個人錯
你飲幾多先
如果係飲好多
我會主動唔計唔飲酒嗰個
停車場認同, 如果去成晚嘅有朋友揸車停咪錶位我都會主動話幫佢入錶。
但屌佢老味咪錶錢十元八塊都問人夾就好撚樣衰囉
咪撚就係
人地唔飲酒,你班仆街係咁嗌酒,唔係比唔起,係無飲過呀嘛
酒錢隨時貴過餐飯 我覺得扣返無問題
最後嗰句係難聽啲
其實計較冇問題 但句野係想點?
同埋計較既時候自己有著數又唔計?
真正朋友唔會計較咁多
上網開po 十個有九都隱惡揚善
我都話根本佢哋似係食第一二餐飯就要人夾酒錢,熟嘅點會同佢酒錢點計都未知,啤酒你話條數有幾大,好多人可以一打打咁叫,講到尾要實際睇你計多人哋幾錢啫,如果未係好熟就計多人一百幾十蚊酒水嘅話,咁件事咪倒轉囉,細數目咁講聲懶得計數全單AA啦再收錢

你真係未見識過咩係酒鬼,你肯夾錢佢可以出命
職業又可以叫司機
朋友當日既職責叫司機都無問題

2個字 司機已經指出 因為當日佢渣車 而比番錢佢
當然佢都可以打" 因為當日A君渣車, 幾十蚊當比番油錢佢"
如果你覺得咁樣舒服D 你咪內心自己轉左句野囉,
人地未必有心當你係職業果種既司機
就係要識分搵笨同計較呢啲社交禮儀
呢啲野冇基準 歲數 輩份同資產收入唔同 結果都唔一樣

啲fd去到揸車食海鮮既level 重會唔會為果幾十蚊酒水錢同個fd拗數先
宜家有轉數快,payme,就最好快即場夾番啦。
好多時開心過後講錢就傷感情,尤其真係好多人側側膊唔夾拖數,幾百蚊拖下幾日,就變左憑我本事拖點解要夾。
揸車畀L埋油錢加酒錢加免費做司機都未L牙痛,你估佢唔想飲酒開心㗎?dklm一餐半餐夾多一二百大家開心有咩問題,唔係窮L到咁吓話?
你要Fair冇問題㗎
1.開飯前你自己講聲你好有原則,飲酒我唔夾
2.知道班友仔飲酒嘅聚會咪唔好L去
而家係食7百幾蚊飯錢同個fd拗幾十蚊酒水數睇到個人性格幾計較
你一野跳到話成打咁叫 點夠你拗啊師傅
不如話一野開支萬幾銀既紅酒啦
搵笨同計較 你咁大個人自己識分啦好冇
咁都叫hurt到弱小心靈 叫朋友司機
計較既錢連油錢都未夠比 仲口響響話tips
滑坡到,咁你出去食飯有人開香檳紅酒,酒錢貴過飯你又計唔計?講到尾睇條數你計多人幾錢,同埋你哋有真係食成餐飯,一人一支嘢飲,咁咪人哋太計較囉,如果你叫幾百蚊酒老奉要人俾埋,仲要其實唔太熟嘅,咁就你自己唔識做
三條友食海鮮飲啤酒飲得幾多錢?而家唔係劈喎
你應該唔係食開海鮮
人頭700食海鮮都唔知夠唔夠飽
汽水唔洗錢?
老實講 俾我既話 我揸車俾大數包埋尾無所謂 只要我覺得你哋對我嚟講係值(好撚fd或者對我日後有幫助)
但最尾個句我唔會覺得佢計較 只會覺得 點解我會同呢啲無老豆老母教咁款既人做朋友
你就算係 都唔應該講出口 收埋係心無人知咪無問題
其實我覺得計返真係冇錯。畢竟數還數,路還路。
但樓主開得post,即係兩班人金錢觀念根本唔同,其實再一齊玩都冇乜意思。
你先滑岥喎。而家咪講緊樓主個case最多咪幾十酒錢
食海鮮700幾喎 酒錢多極有限
咪就係 先唔講酒水其實好少
咁分分鐘其他地方佢都食多左人啦 樓主都有講
咁揸車費時麻煩唔想計咁多 見差幾蚊
就咁除開好正常姐 一係就幫手計曬d breakdown 均真計
再講介意蝕呢啲都算明 雖然多數人唔會計咁多
不過問到出口 最尾仲要拎番個尾彩就真係
食海鮮叫一兩打啤酒有幾少見?
但佢帶埋外人黎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞