咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
朋友有車牌,
早兩星期佢兜咗三四個朋友嚟自港九新界嘅人一齊去行山。
落山喺鯉魚門食海鮮。
其中一個朋友佢酒精敏感,
全餐海鮮佢只係叫咗支汽水,
其他同行嘅都嗌咗啤酒(揸車果個除外),
大數揸車嘅朋友比錢,
散蓆,
揸車嘅朋友又送返晒一個二個回家,
揸車果個第二朝同唔飲酒果個講:
除返起每位743蚊(大數除人頭)
唔飲酒果個問:我無飲啤酒你有無除返起筆數無計到我?
我朋友答佢:只係大數除人頭,你真係介意嘅自己酌量減少少畀我啦。
唔飲酒果個講:算啦,當比貼士司機
你地唔同佢做朋友佢應該冇朋友架啦
你就係唔飲酒嗰個?
飲咗酒又揸車
佢唔覆句尾彩都仲可以勉強接受
酒後駕駛
揸車車出車入,俾大數,仲要做工人幫你逐個收返錢
仲可以咁串?
最尾果句無fd 做啦,做朋友講關系對等。
但佢講得出依句,個心都唔係對等同你做朋友
錢銀分清楚有咩問題
真係冇飲喎 又真係撘車計番油錢當酒錢
算啦,當比貼士司機
好撚難聽直接屌鳩佢啦
佢把口係臭,不過件事擺明係揸車嗰個自己情緒勒索人,你同佢都無飲酒,你自己要做傻仔條數亂咁計請其他人飲酒,你憑咩幫佢決定埋要佢請其他人飲?

雖然你同佢講介意就自己扣返,但係件事俾你搞到如果佢真係俾少錢就變咗佢小氣咁,點都係谷鳩氣
你唔識做 自動自覺扣 要人問
人地幾無面 梗係嬲啦
屌得好
條友比多少少錢都呀支呀咗摩洛哥
你唔係仲當佢係fd 呀
呢啲樣樣計足嘅人我就唔會再叫佢出嚟囉,少佢一個唔少,多佢一個就一定多麻煩。
咁計較仲當佢朋友?又唔見佢主動比返油錢?
四條友去 得兩條友飲 正常都會問下啦
落bar朋友淨係叫杯橙汁唔通又要夾錢俾你飲酒咩
所以佢同你計係完全冇問題 係衰口臭啫
問題依家係得飲酒嗰兩條茂利有得益 連司機都要蝕俾佢地
正常人都會覺得奇怪啦
人哋酒精敏感即係從來都唔飲酒啦,咁係咪以後要餐餐出去食都請人飲酒啊?當人傻仔咩

油錢所有人都無俾,酒係其他人飲,係揸車嗰個自己唔計較仲要出埋酒錢,但係都唔應該問都唔問逼佢一齊請全部人飲啦,識尊重嘅話起碼事前問一句今餐平分好唔好,而唔係老奉要佢俾呢筆錢

同埋呢件事唔係幾多錢嘅問題,而係條數咁計,係逼佢一個蝕成枱人,一餐係咁計以後又點計?
司機蝕哂比所有frd添做朋友都叫人司機
真係朋友?係frd點會計得咁清楚。唔計啤酒最多咪平返幾十蚊
女人食得少係咪計半個人頭
睇黎呢班人個關係都唔係咁好
如果你真係真大方就唔會介意人地想計清楚啦
咁撚小事是撚但啦
唔好話做朋友 就算有時屋企人咪一樣要計清楚
唔撚通又要同佢斷絕關係
大家價值觀唔同就當人係異類
同你呢啲人做fd就真係慘喇 遲啲俾你夾去㩒下個鐘仔就當有份屌要夾埋一份
香港地好多人真係手頭緊真係要計足每一蚊
但係你班撚樣又完全冇諗過架喎
唔想貼錢俾你飲油就係小氣掃興唔夠朋友
再講 睇樓主描述佢地唔係真係fd得去邊
分分鐘仲係第一次一齊食飯
有句說話叫慷他人之慨聽過未呀?
呢單係有人飲茶叫灌湯餃,再逼一早話咗唔食灌湯餃嗰個俾埋錢
至弊係佢都有叫個芒果布甸畀自己。
咁佢貴啲你平啲
唔通鴨腳紥同你分清楚塊皮幾錢 火腿幾錢
冬菇幾錢 鴨掌幾錢咩
你估啱咗少少 真係唔常一齊食
但錢唔錢我朋友本來都無打算計
泊車 油錢 揸車唔通又拎出嚟條大數都除咩
我朋友係果句 當比貼士司機 先引起事端啫
咁佢叫咗啲乜 而其他人係冇食過呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞