咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
點樣外人
你出去問下人老婆老公 女 有幾多個會當係外人?
三條友飲一打?定兩打
姐係每人4支到8支
飲咁多佢地都冇乜點食海鮮啦咁
要計返平佢地先真喎
感情台都係話另一半點點點

講講下啲人發現唔對路,又假設、又比喻、左兜右兜

不過反正網上圍爐取暖就算啦,當故仔聽
我唔飲酒,啲fd問飲唔飲,我都會話飲一杯啦,實情係飲兩啖,計數個時廢事大家尷尬,況且唔飲酒都會飲其他野,樣樣分開計不如叫碟頭算,一齊食飯一定係除大數
好間中一餐果啲就我比晒無問題。
如果有親戚本住個心「反正佢會比錢」而密密嚟
或者臨比錢果陣借尿遁
搞到我感覺到老馮比錢
我就會發顛
(但我嘅人生階段未去到呢度)
點解佢唔直接話當俾乞衣 反正都預咗無FRIEND做
我係西貢同刀手山食海鮮多數都大枝大枝咁叫完再分杯,好少一罐罐咁成打叫,除非一圍齊人,仲要全部都飲先有機會叫到成打640ml的啤酒
咁都叫外人 我屋企呀爸個邊親人食飯係輪住請
呀媽個邊好親 就邊個個期有餘裕 就邊個請
職業又可以叫司機
朋友當日既職責叫司機都無問題

2個字 司機已經指出 因為當日佢渣車 而比番錢佢
當然佢都可以打" 因為當日A君渣車, 幾十蚊當比番油錢佢"
如果你覺得咁樣舒服D 你咪內心自己轉左句野囉,
人地未必有心當你係職業果種既司機

巴打唔好夾硬兜喇,睇見都覺得尷尬。
乜你平時坐朋友車,你會同佢講"我陣間俾返貼士你"?

唔滿意食飯計數方法就掉低句"當俾貼士司機"侮辱人黎攞尾彩。
如果咁樣係冇問題,以呢個邏輯,條友其實話"飲咁多酒,當俾醫藥費你地睇醫生""當俾定帛金你地"都得。
我相信佢都係關心朋友健康啫,未必係咒你有病。

每個人都有自己一套價值觀,計較絕對合理。
不過唔啱心水就發脾氣侮辱人,只顯示出人品低劣。
冇品就冇品啦,鬧完人又唔夠膽認呢下先肉酸。
帶條女 條仔都唔算外人?
係人頭7百幾

同埋講到尾,係你哋交情去唔去到佢想蝕俾你,同埋要佢蝕幾多俾你,收錢嗰個真係識衡量根本唔會有收錢問題仲要放上網,人品性格呢啲就自己心照啦,仲要上網問

遇過啲戇鳩同我計到去一兩毫,我直頭自己比埋大份,只係金錢觀咁嘅人以後唔會再約佢啫
我就唔飲酒嘅 成班出去食總有幾個係唔飲 但我地永遠都無呢個問題
飲個d幾打幾打咁嗌
自動波識圍內自己除翻
呢d先係人情世故
你叫個唔飲嘅夾埋呢d叫明屈
揸車果個朋友已經好大體都可以答得咁閪
到底幾唔識做人
唔算 因為你都會有仔/女
伴侶點算外人 就算你冇 人地帶都合理
除非拍左幾日拖又帶黎姐
建議帶個磅,每一碟都用重量計返要比幾錢
個個人對錢價值觀唔同,唔關level事,你住私樓揸車,餐餐飯叫你請公屋朋友得唔得

我覺根本樓主自己on9,係處理同講野得罪人多,假設係我

唔飲酒果個問:我無飲啤酒你有無除返起筆數無計到我?
我:係哦,飲大咗,無醒起你無飲酒,你減返$xx (自己食嗰幾十蚊,fd我真係唔介意)
或者條數無得減
我:係哦,你無飲酒,不過咁,阿邊個邊個拍車又車我地,停車場都3舊水,我地一齊夾多多補貼一下佢
我成日一支公咪即係請埋佢條仔條女食?又唔係熟
佢地現實唔知係咪都照呢個logic對佢啲frd
不過個心同把口都咁樣仲有冇frd
其實都係睇大家識唔識做。
我外家就成日請我地打邊爐,都冇拎返錢。咁佢地六七條友過來食pizza,我都唔會計返
呢d野,禮尚往來

即係己經出左來做野,呢d婆那數真係唔想再計
汽水唔駛錢?
先唔講條友計唔計較
果句當比貼士司機真係難聽到
真係朋友會咁講嘢咩
講真佢油錢都無比啦 憑乜咁串話當比貼士
比著我直頭直接比返錢。
然後下次咪撚再約。
講中曬心聲樓主個朋友心地差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞