咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
就當一人一支啤酒
佢叫咗汽水比自己
所以我同其他人上面咪講 計係冇問題 係衰口臭
芒果布甸係咩先,你哋就飲咗酒,咁佢叫多咗你哋啲咩啊?定想講油錢啊?呢啲咪感緒勒索囉:我都無飲酒,我都俾咗錢,我仲車埋你哋返屋企,要你請另外幾條友飲酒都唔肯,咁計較

講真你呢種人真係唔做得friend,飲酒嗰啲人無蝕仲有賺咪覺得平分囉,揸車嗰個鍾意唔計較咪自己俾囉,酒精過敏唔係一餐半餐嘅事,擺明你哋只係食頭一兩餐飯,要焗人哋俾酒錢你哋都唔尊重人,把口話朋友你當人傻仔就有

我都有酒精過敏嘅friend,食大圍飯係絕對唔會計佢酒錢,因為唔會要朋友蝕抵
洗唔洗計埋有冇邊個食多咗碗飯呀咁
啲餸有冇分好一人一份唔準食多?

做朋友做到咁幾支啤酒都計少你一個都冇咩所謂
少樣嘢煩心
飲大酒就會計錢
啤酒真係無聽過人會計
除非你地飲左好多打

出去食飯唔係劈酒既話
飲啤酒頂多都係幾十蚊一個人
咁都要計既話
你每碟餸都應該要計番錢
何況佢本身都有飲汽水

不過佢講得呢句都預左無朋友做架啦
你仲同佢做朋友
人地笑你on9 仔
你咁大方連罐汽水都唔肯請人飲
你係咪佢?

你當飲酒嘅三人一人一支酒
佢嗌咗支可樂

大數除人頭好?

定係可樂你23 蚊
啤酒位位 32
鮑魚食多隻果個比多156
無食蝦果個比少234
有叫白飯嘅18 蚊碗
開位食晒啲花生蕎頭嘅比返57 咁?
都係嗰句 如果你咁都介意
你同嗰條友一樣咁小氣 只係小氣個位唔一樣
tvb劇先聽到呢啲歇後語
咁睇落都唔多似夾得埋
散咪散
笑咗,你呢種人真係逼人蝕抵仲老奉咁,點頂

咁不如你直接講埋酒錢一共幾多,人頭幾多,睇下你係點計條數?食一共7百幾蚊,睇下你計多佢幾多錢

同埋都幾明顯,係態度同尊重問題大過錢銀問題
同埋計之前禮貌上都會問聲先
人地可能本身都唔介意 係見你老撚奉先谷氣話要計
同意
咁唔frd唔好坐人車啦。人地話車你唔識拒絕?
真想認識你地呢類人心理係點嘅構造

人地計多你就話人地計埋你酒錢
唔見自己怕佔咗人便宜自動自覺出聲話車場油錢大家夾返

占人便宜就天經地義
人地占你就斤斤計較
係,我前面都講咗正常起碼都會問一句平分好無再計數,但係樓主講唔過就大鳩人要逐碟餸計錢,又唔直接講飲咗幾錢酒
當食物平分逐隻蝦逐隻鮑魚無得計
五條友
司機。汽水一
友一。啤酒一
友二。啤酒一
友三。啤酒一
唔酒。汽水一

就係咁多
你尾彩講得衰
如果佢只係一餐半餐唔飲,咪問一聲,正常都會肯計大圍數除人頭囉,但佢從來唔飲酒,你仲要老奉計佢酒錢,而家又唔講酒錢到底幾多,一尾話唔俾就小氣

唔通佢同親你哋食飯都要請飲酒咩,係當人朋友點會餐餐佔人便宜要佢一個蝕抵?
以後唔飲酒 都要叫2支帶走 咁米公平
你呢種人先on9
樓主咪講左一人一支啤
佢自己都一支可樂啦。蝕幾蚊都要計?
去飲茶都係有人食多啲有人食少啲啦
如果啤酒一,係指一人一支啤酒嘅話咁我錯,你應該計返佢油錢再unfriend添
你仲搞笑喎師兄 司機慷慨關你撚事?
一個人車佢佢就要欠撚晒全部人
有份酒飲嗰啲又食又拎先係仆街
算啦。啲人分分鐘未同過朋友食飯
去上面個班人食大排檔都分分鐘計幾日先計掂條數
a:我唔食蝦架 唔好計我
b:我唔食菜 唔好計我
正常人係會問定人地有乜唔食然後唔叫
你咁鍾意叫啲人地唔食嘅嘢自己開一枱啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞