咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
可能我錯啦
可能人地真係想串9司機
不過朋友既野 少少事咪由佢
其實我覺得兩邊都係咁核突, 但係用“對等”呢個理由就好好笑.
#26已經講明啤酒數量係「當」
#46只係連同食物都假設埋

我淨係見到由頭到尾連作個實數都驚作唔啱
如果普通一人一枝,唔係劈酒,咁就無下次啦

有啲人真係咁計較,你食過一次飯真係唔知

呢種人直頭唔使同佢講,冇下次

反而我想分享返酒數呢個問題

自問自己都唔係好飲得,一罐兩罐止

有時係一班同事食飯,有班人真係劈到仆街冚家剷,啤酒都幾打,又紅酒又白酒又威士忌,唔係好飲得同唔飲嗰啲埋去真係得個夾字
問係人情唔問係道理啦,人哋請飲你係素食者就唔L上乳豬咩
就算佢啲frd一人三四支 都係比多幾十
飲咁多咪食得少 又要計?
飲完酒渣車?
大排檔真係廿蚊支可樂,卅蚊支大啤
下次分檯分單先叫佢黎
講真佢三條友飲得幾多
飲得多咪食得少 仲好
我都想我係有份飲個班 我都想同樓主+樓主frd呢類價值觀相近既人做朋友
700幾飲汽水 搭兩程車
屌你老母 拎黎落club攬下女冇咁嬲
樓主成班窮撚fd屈人錢 仲好意思話番人轉頭
一次半次,啤酒唔多錢啦,我唔會計較
幾百蚊油錢? 屌你啦計埋司機費呀?
咁好似係你地計較多啲
好懷疑個十幾廿蚊咁執着嘈咗十幾版嗰啲人本身係咪無朋友
好撚彩現實無遇過呢啲人
踢佢落車啦屌
700幾wo 文盲定匡智
見撚到呢d 人調頭走啦
因為計錢本身根本無問題,正常食飯傾計到賣單就係用嚟睇人,計較錢本身係好合理嘅事,只係人哋計到幾錢咪代表你哋交情去到邊

食飯本身就係用嚟睇人性格,正如樓主呢餐飯,我會覺得就咁睇,呢個司機朋友嘅性格可能鍾意做大佬話事,但相對佢唔太計較錢銀付出,嗰幾件酒友係會理所當然咁佔人便宜嘅,似豬朋狗友嚟,搵出嚟玩圍威喂下開心下就算,講閪話嗰個就格閪衰爛唔係衰計錢,即係成枱人其實得司機朋友一個算係值得做朋友

好多就算計較錢銀嘅都可以係好朋友,唔鍾意人佔佢便宜唔代表佢姑寒,有啲人只係覺得,佢可以主動請你食飯,但你唔可以當佢傻仔
CLS, 食飯叫啤酒都要計
咁你叫椰青/ 特飲/ 甜品係咪又另計?
咁撚計較就自己返屋企食杯面算啦
其實你出得post即係已經有答案
睇你啲reply都明顯見到
食海鮮喎
平時去旅行見到有靚野買比朋友都唔止呢個數
睇嚟朋友呢個定義對呢班人嚟講真係好cheap
你想叫魚,我唔食,我想叫蝦,你唔食
最後除2都唔係公平

但係好多時係,我食雞,唔食魚,你就雞魚都食

我就食得半碟雞但就比(魚+雞)/2

成個文化最on9係用我想食的野去換一D我無咁想食同唔想食的野

最痴線係西餐都咁玩

你地有幾鐘意樣樣食D,我每次都淨係想食一樣野

但出得來食飯就要跟規矩,你唔飲酒咁未自己啪多兩罐可樂,邊有得大圍計數要分你食咩唔食咩
樓主咪自己pin 左個個都有叫一支啤/可樂
當扣番啤酒錢 總數唔係差幾十係差幾多?
傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞