咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
計足又唔算係大問題 係麻撚煩啫
但個尾彩就好撚大問題 好唔尊重

算,當比 tips 司機
唔緊要啦,當幫補下油錢
樓主一早講到明啤酒 又唔係咩大酒
會咁講得都係第一次同你地食飯啦
事前又唔講清楚老奉咁覺得你哋果套世界通行,事後人地計返又要話人小氣,咁大方就請鳩埋人啦
大個仔大個女, 如果咁介意錢銀野就咪出黎食飯, 廢時大家唔開心

或者你好介意就自己爭住去計, 唔好人地計左你又依依俄俄
錯晒

條友咁介意, 佢首先要自己沖出黎比左錢先, 然後再連條毛都計清佢

佢肯做無人會話唔好
其實個重點都係睇飲左幾多錢酒
我當你野飲錢每人80/50蚊內,佢又飲左幾枝可樂我諗好多人都唔會有意見
但以我經驗好多人食海鮮都可以飲到起碼人頭200-300蚊酒錢
如果係咁又唔分開計,佢唔滿意都係好正常
所以重點係酒水有幾貴,飲咗幾多
飲得少/平都計AA係唔飲嘅人孤寒
飲得多/貴,迫唔飲嘅人夾都係唔識做

樓主個friend係嘴賤,唔係好識人情世故
但樓主都有隱情,飲咗幾多又唔敢講就當
系你老母
係,飲開嘅酒都唔平,有人唔飲一定酒水另計
人地車出車入 比返停車場錢人係有禮貌
可能食左好多次都係蝕酒錢
今次先出聲呢
次次都蝕酒錢一係講明今次分開計一係唔出啦
次次都蝕又次次都出黎又谷住條氣咁M
重點都唔係話點計先最公平
而係性格咁撚計較 有朋友都fd極有限
你飲啤酒條數有幾大先得嫁而家又唔係劈酒
除返每人7百幾蚊食海鮮 扣返條數咪果幾十蚊
但你一開口話要計
一係下次唔約你 一係每次聚會嗌酒都俾啲fd暗串取笑

做得fd既唔會計較果幾十蚊
為果幾十蚊既唔會好fd
你飲啤酒條數有幾大先得嫁而家又唔係劈酒
除返每人7百幾蚊食海鮮 扣返條數咪果幾十蚊

你啲fd應該唔係飲開酒
咁大個人識睇情況啦 十幾廿支啤酒都要人夾就唔合道理啦,除非你又飲返就咁多汽水啦

如果一人一枝都計就小鳩氣啦

不過樓主隱隱悔悔唔講多d
叫個朋友哎多幾支汽水
直到個價錢=其他人飲啤酒嘅錢
飲啤酒有幾貴啊
咪係
大家一齊食海鮮
明明我食得個兩重,佢食得多過我,點解比一樣錢
屌,下次拎個磅出街度住咁食計返錢先
睇計幾多啫,真係樓主後面咁講一人一支嘢飲咪條友on9,如果嗰幾個係一打打咁叫,就自己識做俾大份酒水另計啦,真朋友先要計得公平唔會佔人便宜,基本禮貌
就咁睇樓主條數大極有限
其他情況就另作別論啦
講黎都多余啦
結果佢係咪唔肯比? 咪照比
一句 "比tips" 就hurt 到弱小心靈仲話自已大人
講錯一句就要公審係"朋友"?
你接受唔到價值觀唔同咪分開囉,問咩人
啱,你食多咗三塊石班單叫咗碗白飯麻煩出多$25.5
文盲就咪撚上網啦 番去入筷子啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞