咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
不嬲酒錢另外飲酒既分開計
但支數未必真係太清楚

只要有飯友係唔飲酒既, 我地都係咁計
笑死 成條片好好笑
分分鐘未同朋友食過飯
其實如果係咁。。。
下次食飯我對海鮮敏感。。係唔係可以除開

同素食撚食係唔係又可以齋錢肉錢分開計

不過問心兩邊都無錯,錯係錯在一盤餸成班人食的飲食文化,明明鐘意食咩叫咩就最好
一家人食飯都要咁計會唔會好辛苦?
我係揸車個個我都會咁計
比得你減又點會嘈姐 人哋offer得個價比你就係想大家舒服 你就假想人哋覺得你比少就唔高興 係邊個計較大家有目共睹
邊有人食海鮮果陣係一人一枝細,點睇都係一枝大3個飲。
講得出可樂23,應該都係實數掛,但正常唔係1X一罐咩。
啤酒開左32一位,2板大藍妹3個飲?
講講下條數又好似怪怪地
不過唔飲酒果日最多差20-30,除非飲酒果D個個都飲單枝貴野或者叫左一桶,你都食到700幾啦,建議絕交
全餐海鮮佢只係叫咗汽水,
其他同行嘅都嗌咗啤酒(揸車果個除外),

似係樓主講唔過先改口話其他人都嗌一啤酒 一飲點會淨飲一罐 根本成件事好depends on其他人飲咗幾多 佢講得出要計返一定唔會係十幾蚊嘅差別
係嘅話咪唔好同佢做friend
幾十蚊請司機?
所以咁多人聚餐會食放題。

不過我覺得呢件事錯在呢班人根本唔應該係friends,我唔係話邊個錯。我只係覺得根本係兩種唔同的人。

我都識呢d計到足的人,以前我roommate就係咁,男人老狗,煩撚過閪,借我一杯米,佢真係會還返一杯比我。去旅行,一蚊張地圖,真係會問我拎返五豪子.....
即係佢唔係壞人來,但係真係好難夾。
啲滑坡撚會同你講要逐條菜計

佢哋應該未見過酒水錢貴過嘢食
又情緒勒索
後面樓主先咁講,我咪話咗真係咁都計係on9,食7百幾蚊人頭同你計飲一人一支嘢飲嗰少少差價,呢個係智商問題

但係正常如果飲得多酒,飲酒嗰幾個自動自覺自己俾大份啦,唔係司機自己都無飲照俾咗人哋就應份請飲酒,請得一次係咪要次次請?唔通有個friend話到明食齋嘅你約佢出嚟叫到成枱肉又計到佢足咩,正常都會變通下
咁真係唔fair呀
真。你減得合理人地其實唔會嘈 因為佢都唔care個小小錢
減得過份更加唔會嘈 仲好 當少個“朋友”
好明顯啦

一罐啤酒點會計到有分別
擺明兩條友劈酒
咪係,咁撚串
當可樂30蚊支 啤酒50蚊支
佢三個朋友一人飲三支都係比多70
何況唔會飲到咁多
渣車個個又無飲酒又車佢地返去都無同佢地計.
果幾十蚊都要咁撚樣計,使唔使咁肉酸啊
樓主話「就當」一人一支
擺明飲咗唔少,又要上連登圍爐取暖
計其實都算……當比tips司機
我係男人一定打獲金既佢
次次同舊同學reu都會酒水另計

買料上屋企打邊爐,啲酒仲貴過啲料
可能佢地食開茶記嗰種,唔知酒水可以貴過餐飯

不過個重點人地無同意過,今日班人啤酒/可樂就口響響無問題,試下叫貴啲既酒,班人套理論已經不攻自破
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞