咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
其實你講啲唔講啲算點
唔中意人佔佢便宜但又佔人便宜叫度縮
幫你講埋
啱呀,本身你個揸車朋友都無諗住計,反而對方斤斤計較仲要口出惡言就得?
都幾撚惡,即係你計清楚酒錢就係有原則,我計清楚油錢就係小鳩氣?
雙重標準到
啱吖,一定要追返車費友情價計85折
樓主咁鍾意計應該拎個磅去食飯
磅番自己夾左幾多餸, 食得少比少d 食得多比多d
最撚精明
我希望你係假膠
真呀。你食返多啲雞都得
成班人就係咁架啦
認真
一齊食飯 如果唔係好熟 叫之前我會問定有冇嘢係唔食得/唔想食
熟嘅一早知呢個唔食牛 嗰個唔食辣 就更加會遷就
點解會有咁嘅結論?
係樓主個on9“朋友”
既然咁均真,咁油錢同飯錢要唔要都精算一下?
咁我好奇問下你咁豐富嘅經驗呢,一餐海鮮正常大男人人頭應該係幾多錢?743入面有幾多空間係酒錢?
真係Fd 一開始都知佢係咁嘅人
介意唔會同佢出去
已經唔係朋友了
如果人多點就得哂
計係冇問題,但係唔會同呢啲人做朋友
所以我括住左
其實如果係司機計 醒目啲咪自己計兩條數 唔飲酒就一個價 飲嘅一個價 飲嗰班人又唔會知, 就算知都唔會唔同意, 唔飲嘅又會gur d, 咁咪咩事都無.

不過如果我自己係有飲酒 而且知道有人無飲 我會主動話計返清楚 唔好要人俾多 唔係老馮要同你大數分 尤其係飲得多嘅話
咁你覆句:「唔緊要當夾返油錢」
都好過:「當比tips司機」啦

同一樣意思可以有好多講法姐
佢擺明比緊說話人哋聽啦
佢應該係講你個“朋友”
係唔係又食又拎唔係講幾錢,係講心態

識個有錢佬friend平時豪爽鍾意請朋友食飯,都試過為一百幾十蚊呻,佢自己可以唔同人計,唔代表人哋可以老奉要佢俾多啲,然後話你咁有錢連嗰一百幾十蚊都計
睇錯海鮮敏感
我都想了解下 上面有位巴打話好多時400酒錢
2 300食海鮮 我就問香港邊度有咁平既海鮮食
但仲未覆我
屌你老味男人老狗咁撚計較, 如果做左幾10年老友你都要咁計真係絕交算
你一枝啤都咁多野講, 我平時出街同朋友食飯
自己對海鮮感敏但我重來都唔洗朋友就我, 埋單照夾
幾個人出黎聚都係開心吹下水, 再大D就好難有機會成日見到面
仆街幾十蚊都都咁閪串話俾貼士, 你都係自己一個人算, 咁撚孤寒
4個人打邊爐
一個唔飲酒
一個唔食牛
一個唔食海鮮
一個食2人分量但唔飲酒, 唔食牛, 唔食海鮮
麻煩樓主個朋友幫我計一計條數點收
樓主朋友你好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞