咁嘅狀況仲有無FRIEND做

676 回覆
37 Like 1394 Dislike
近排見識過條撚樣有女起到就狗公乜都做 無女起到就大爺咁坐低乜都唔做
其他人當唔當揸車嗰個係朋友㗎?又要做司機,食飯又要俾大數,又要做埋收數?
得得得 你最撚勁最撚多fd子
又唔會話冇fd做嘅,咁計較下次唔會再同佢一齊食飯囉,去玩個d aa制唔好拗
咪係 如果冇最後個句 其實有咩問題?
上面啲人話咁樣係小氣掃興唔夠fd
口臭加串就一定架喇
問題係著數識攞 少少都唔蝕得呢到有問題
計較既人真係唔會蝕比人 又唔會攞人著數
而佢咁款根本唔係計較咁簡單
你都知重點係口賤
但你好大篇幅都係講緊點計錢 轉移曬重心
仲有如果咁均真, 應該係主動油錢隧道錢等等逐樣計埋
唔係"當俾貼士司機", 呢D係應該俾既錢
唔通唔收佢酒錢就可以同佢講 "當豪俾乞兒"?
你先有病 追故mode睇返你話食飯前要先講呢餐平分 笑大人個口咩
人地好撚有情義架 上連登開post幫佢爭返一口氣
你啱, 所以點解佢唔飲酒你會收佢錢?朋友唔係對等㗎咩?
主動要求計酒錢但唔計車錢有問題
夾硬話酒錢同車錢差唔多好有問題
所以點解佢唔主動計車錢?
一聲半句唔係重點 講笑咁講朋友點會嬲
但樓主個case係發爛渣串加口臭
都真 小朋友兩個當一個再公平啲
你完全帶唔出呢件事有咩唔對等
如果今日樓主唔食牛肉 然後佢叫其他人唔收佢牛肉錢
但係佢屌朋友唔比酒錢
咁就係唔對等
單呢個case冇comparison 你點知對唔對等
點計呢就無話對錯,價值觀問題,雖則咁講,計到咁小家都難成大事

而最後果句呢,就好難聽,如果一時之氣就算啦,如果人格問題就減少聯絡
唔係話743就係除返開咩?定係743淨係飯錢,唔計車錢?

如果冇計嘅話, 即係飲酒嘅唔使畀車錢, 唔飲酒嘅就要畀車錢?
咁有咩好計?

100蚊一支啤酒?
我自己覺得人地唔係咁意思.
佢自己咁覺得姐
齋睇文字感受:
唔飲酒個位朋友覺得你地夾鳩佢比酒錢,所以躁底報復咁講當比貼士司機

其實觀點角度唔同問題,解釋番清楚其實就冇事,如果本身都唔係咁想做frd既就由佢
兩班人食一樣嘅嘢, 但係一批叫咗酒、另一批冇叫, 埋單點都分開計啦?

點會加埋再除開?

唔通十個人入去一人叫碗白飯, 然之後兩條開支紅酒送自己碗飯, 淨低嗰八個人掂都冇掂過就要畀錢幫佢哋埋單?
有咁難明?

司機懶,覺得酒錢同車錢都唔使計,求其算
唔飲酒o個個覺得佢應該唔使俾酒錢,所以要求唔計
然後又覺得酒錢大約等於車錢,所以743就岩數

我覺得兩種態度都無所謂
但夾硬話酒錢同車錢差唔多既就係輸打贏要既賤種
有啲人可以食人頭二三百海鮮
飲人頭四百酒
其實樓主冇屌過佢唔比酒錢
不過23同32蚊既分別
仲要攞尾彩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞