[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
https://youtu.be/PT6OWs7B-NM?t=631
即刻跛個software終於返到2022年

冇咩花巧野
呢個就係我之前講既新Gigabyte software改

整合埋RGB個d
Z790好似仲有新Bios PIXEL Style
各位巴打好,想問下換零件的問題,做過功課,但都係驚揀錯件同做錯決定

因為有fd 砌機,而佢又對我而家d件有興趣,所以我自己想籍機換一換零件

目前用緊12700f ,b660matx,3600Mhz 32gb ram,rtx3080

打算換機箱,風扇,主機板,散熱器。換零件目的係想玩RGB同步,製造下光污染;同埋想加強電腦擴充能力,令電腦襟用d

List如下:
機箱: Lian Li PC-O11 Dynamic Tempered Glass

風扇:[9月優惠]Lian Li UNI Fan AL120 ARGB 3in1 - Black x2

主機板同散熱器睇啱咗兩隻,唔太識揀

主機板:ASUS ROG Strix Z690-A Gaming WiFi D4 DDR4 ATX
MSI MPG Z690 EDGE WIFI DDR4 ATX

散熱器:Thermalright Frost Commander 140 CPU Air Cooler
Be Quiet! PURE ROCK 2 FX ARGB CPU Air Cooler

有幾個問題想問:
1.換主機板但ssd冇換,係咪唔洗重裝window?
2.non k cp配b板行3600Mhz會藍mon,只能行3200Mhz。其實係cpu問題定主機板問題?
3.non k cpu配z板會唔會好浪費,同埋non k u配z板可唔可以行返3600Mhz?
4.散熱器嗰邊,比較想用利民塔散,但想散熱器都可以著埋燈,所以先會有第二個選項。但如果我用利民塔散再額外買ARGB風扇搭配,咁樣可唔可行?

唔該哂
多謝返睇到黎呢度ge巴打先
首先.我睇你應該係想砌高階零

你問下你FD等唔等到

等到你諗下Intel 13代

10月尾有

我唔太建議仲買z690
1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,630

1 x ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,400

1 x Kingston Fury Beast RGB 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$740

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x MSI GeForce RTX™ 3080 GAMING Z TRIO 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$5,799

1 x [9月優惠]Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (砌機減$20)
價錢:$928

1 x NZXT H7 Elite RGB Tempered Glass E-ATX - Matte Black
價錢:$1,688

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,085
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSwzNzAwLDQ4ODAsNDk2NCw1MDcxLDUzNTcsNTQxNQ

筆直14000左右
想問咁有冇問題
你用途係咩

同埋你會想玩咩解析度
有考慮過13代啊,但因為我個fd打算用12代i5,對我隻i7冇興趣
而12代i7升13代又好似唔太抵,所以先打算淨係換主機板同其他件
普通打機
1440P 144HZ
咁你用12700F既情況下.我建議買塊平既b660算.唔好再投資太多落600系

可能係msi b660m-a pro

cooler 你個兩隻都冇所謂
你係唔係好鐘意呢隻箱.因為都幾貴
唔該哂,但係matx板夠針腳玩RGB同步咩,唔係得Z板先夠針腳玩到RGB同步咩(要兼顧風扇,塔散,顯示卡d燈)
呢個真係0所謂 之前砌機已經玩厭咗咩RGB之類 今次完全係性能廚+性價比之鬼
唔係
但係鍾意呢個牌子
你咁多ARGB扇, 大板都未必夠位比你玩,
顯示卡唔使插fan/RGB線,
唔夠位咪買fan hub / RGB hub或者分插線囉,
你要利民cooler就睇PA120SE ARGB / FS140 ARGB
5600x
為追為追only
咁就得啦

又慳一筆
咁呀....不如咁用隻平d既NZXT得啦.冇必要咁大隻
呢期6800 XT抵玩.夠你2k 144hz
1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,630

1 x ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,400

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6800 XT GAMING Z TRIO 16GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送AsiaHorse 黑啡 Mocha 火牛線)
價錢:$4,799

1 x [9月優惠]Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (砌機減$20)
價錢:$928

1 x [9月優惠]NZXT H510 Compact Tempered Glass ATX Case — Matte Black
價錢:$480

1 x Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB CPU Cooler
價錢:$199

2 x Be Quiet! Silent Wings 4 120mm PWM High-Speed Cooling Fan
價錢:$320

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,436
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSwyMzY3LDQ4ODAsNDk1MSw0OTY0LDUwNzEsNTI1OSw1MjU5LDU0OTgsNTQ5OCw1ODk2

不過我覺得OK呀.5600X 3080.都仲有心有力
推d Fd做工程師?
嚟緊要剪片 有咩建議
最低成本做法.

你賣左而家粒5600X.換5950X

我覺得係冇問題
點解無商家搞搞二手市場佢,例如可以trade in 12400 加五舊換新13400,香港二手市場好似得肥花carousell,重要兩個都唔多好用,大陸反而貌似多二手網站
咁好似等13700f + b760板 化算啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞