[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
準備換13代cpu 用返DDR4 定係DDR5 好? 上網見到好似打機分別唔係好大,但DDR5 貴好多
你隔一兩年換機 > 5
用好耐 > 4
version﹕主機板藍芽 (A) VS 牙機藍芽 (B)
有冇講﹕A > B / B > A 版本,就連唔到
巴打部機要黎點用先?

gaming? production?
齋打機真係有平買平

揼錢落唔係幫你搵錢既野,叫消費
揼錢落幫你搵錢既野,叫投資

想backup入面啲資料要買條咩線?
度過係4吋
清 諗住拮落底板過機?

照睇你隻HDD 應該係SATA頭?
最好可以影一影啲插頭個邊確認下
budget 6K (連埋2K 八達通消費卷)
用途:睇戲,劇多 (有時會睇埋NOWE 4K ) ,唔會打機
本身自己有張Inno3D iChill GTX 1080 X4 V2 會比埋佢依部機
可唔可以幫手睇下有咩改好? Thanks
唔使用水冷 用返風冷 thermalright ax120就夠

火牛用fsp hydro s 650w 唔好tuf

Ram轉klevv cras x
香港係咪買唔到有保養既valkyrie 水冷
有代理的
係wo 好耐冇留意
之前睇過D評測 水冷入面佢算唔算係最top果批
算係目前最top

但係支國牌子

Asetek 8代水冷會勁 年底有

唔整落部機喇,諗住問下邊隻sata轉usb線啱插,copy過去宜家個disk
你要轉usb

買隻外置 3.5吋

係要3.5吋 唔好買錯左2.5吋
好似係EK間代工廠整??
反而有D信心
something like this

前ek代工

不過而家直頭以自己名義出

你唔介意支國牌 可以買
買個外置盒轉USB
係你到買使唔使登記保養個啲?有5年保都幾正
直接代理有保 唔使登記
睇下8代幾勁先

如果phanteks出8代aio就換埋依家個7代
肯定最終會出

佢地點都會更新

Asetek 出新一代應該會cut走舊一代
Intel display card值唔值得期待?
收藏價值值得

使用價值唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞