[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
多謝樓上大佬們
諗緊一係msi pro b660 ma
一係msi pro z690p ddr4
k u 就上690啦
660又唔超得
唔建議z690p,相比z690a平小小但係縮咗好多嘢,都係z690a好啲,一係完全唔超就b660ma
咁你買個時 叫間鋪幫你up埋
不過我建議的話

你最好等 z690 呢d板再平d先買

千四五買Z690 不如俾多200幾蚊買z790
好幸運未試過H4客服,聽就聽得多,香港地講MSRP無意義,實際D等清死貨價會大機會d
講聲唔好意思 雖然打左十幾年機 都係唔撚砌機 自問自己懶 廢事學
之前做過少少功課 都問左唔少朋友意見 但都好多野唔識
見出40 自己都5/6年冇換過 所以想換下新機
Budget : 16000~17000 用嚟打機 唔需要直播或錄製遊戲影片
畫質方面自己都有少少要求 但唔需要去到極高 FPS可能最少144
暫時決定左 HYTE Y60 Mid-Tower Panoramic 白色機箱
同理希望大部份都有RGB光效 (因為個機箱)
散熱方面都諗左好耐 原本決定唔用水冷
但因為依個機箱用水冷好睇好多
同埋自己又想多RGB 所以決定都係水冷 問題唔知有咩水冷CP值高
用緊兩個mon 一個垃圾mon 另一個msi g27c7
知道如果買3080的話
個mon係玩唔到2K 遲下可能再換 PSU應該都係750W以上
顯示卡方面都唔太識揀點樣CP值先高 見依個Budget好多都3080
希望巴絲可以幫幫手 俾個List我 Sorry for 1999
求個6000樓下LIST
屋企人用 文書多 少打機 要顯卡
最好有埋HDD 同埋想要個無線網絡卡
唔急就出左13代先諗 買定張3080
幾好J
thx
你呢個budget係淨係主機唔包mon?不過你指定呢個機箱就有啲尷尬呢隻箱用3slot以上既風冷卡會貼住玻璃散熱極差,但係水冷卡又會爆budget你會唔會考慮下儲多啲錢買40系水冷卡,或者轉翻lianli o11d呢啲傳統啲既玻璃箱
幾舊先?
呢個budget唔包mon 我都知因為依個機箱搞到幾尷尬 我自己都上網做過功課 得個好睇 但散熱好多 如果40系水冷卡 想問問會貴多幾多
lianli o11d 依個機箱我都有留意 差唔多係第二選擇嚟 如果轉做依個箱 散熱問題同埋budget係咪易解決好多?
其實有d風冷卡冇 3 slot既

2.7附近

不過你呢個預算 不如月中先再問

到時砌部 13600k 都好勁
幫fd砌,文書機,想問下可以點再撳低啲

1 x AMD Ryzen™ 5 5600G with Radeon™ Graphics
價錢:$1,299

1 x ASRock B550M-HDV Micro-ATX
價錢:$699

1 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$390

1 x Kingston NV1 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$325

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x AeroCool Corporate Series CS-107 RGB Micro-ATX
價錢:$249

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,391
https://www.faroll.com/customize#MzQzOCw0MDk0LDQzOTMsNDQ0MSw0NTE1LDUyNTk

你自己買散件砌仲平啲
40系水冷卡好似得4090一張就隊爆budget我覺得轉o11d會好啲,不過o11想靚仔都係要打爆rgb風扇,都要幾貴下,同埋見你揀白色箱,係想砌埋白色機?
少打機但係要玩乜game?有時未必要顯示卡,同埋hdd既話你預擺幾多嘢?而家啲ssd都好平1tb最平都係500蚊就有,未必需要hdd
關於白色個方面 我已經放棄左全白 因為真係愈白愈貴 (做功課個時先長知識 原來白色貴好多) 有諗過其實有RGB都好夠 上網睇 HYTE Y60依個箱 個顯示卡黑色但有RGB都不錯 不過風扇方面可能真係全白RGB同打爆
麻煩曬你先 睇隔離post知你忙住覆客 以為你冇咁早覆到 btw 其實我都幾想換機 如果真係想依加換機 咁個budget會加幾多(HYTE Y60) 同埋如果我揀左lianli o11d 依個箱 個價錢又會唔會抵d thx
1 x AMD Ryzen™ 9 7900X AM5
價錢:$4,599
1 x [10月優惠]AMD AM5 CPU 連 X670或X670E主機板購買減$200
價錢:-$200
1 x ASRock X670E PG Lighting DDR5 AM5 ATX
價錢:$2,299
1 x Kingston Fury Beast 32GB (2 x 16GB) DDR5 5200 Mhz C40
價錢:$1,799
1 x [9月優惠]KLEVV CRAS C920 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,830
1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 OC Edition 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$6,499
1 x [9月優惠]FSP Hydro G Pro Series 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular 砌機減$50
價錢:$1,099
1 x [10月優惠]Lian-Li LANCOOL III Mesh RGB Tempered Glass E-ATX - Black (送Dust Filter Kit)
價錢:$1,230
1 x [9月優惠]Noctua NH-D15 chromax.black Dual-Tower CPU Cooler
價錢:$790
1 x Be Quiet! Light Wings ARGB 140mm PWM High-Speed Cooling Fan Triple-Pack
價錢:$630
1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80
總計: $20,655

得唔得
唔記得講,要連埋window
咁買廠機好過

望下dell
如果你想玩am5.可以既

不過你用途係咩先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞