[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
好的 唔好意思
平到唔敢用
買ROG或者Silverstone好過
如果你9500的話.咁樣整體會好好多
32gb ram.gen4 2tb 3070 ti
1 x Intel Core i5-12400F BOX
價錢:$1,399

1 x [9月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,399

1 x [10月優惠]PNY GeForce RTX™ 3070 Ti XLR8 Gaming EPIC-X RGB 8GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$4,099

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x [9月優惠]MONTECH AIR 100 ARGB Tempered Glass Micro-ATX - White
價錢:$439

1 x Thermalright Assassin King 120 SE ARGB CPU Cooler - White
價錢:$199

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,774
https://www.faroll.com/customize#NDAxOSw0ODkzLDQ5NjEsNTI1Niw1MjU5LDUyNTksNTUxMCw1NTkyLDU4NDU
ROG 個隻其實.....麻麻地.唔算快
10gbps $380接受到嘅
Silverstone ms12都唔錯
電腦白痴 想問下
想幫電腦加Ram係咪買條插落去就得
有冇咩注意
留意下係ddr幾

記住鬆開個ram扣先插入去 有d係單邊扣 有d係雙邊扣

同埋如果唔同容量 唔同速度 唔同型號 有機會開唔到xmp

不過如果真係買唔返用緊個型號 我覺得都冇所謂 照加 始終都要用

插落去 最好兩隻手指兩邊同時壓落去 聽到啪一聲 就停手

可能已經插左 望下條ram金手指位係唔係已經睇唔到

睇唔到代表已經插實

最後再望下個扣 係唔係已經扣實 有時插實左條ram 個扣雖然會自動扣實

但有時都有可能再輕力推返個扣先叫完全扣哂

冇咩特別了
想問下 有冇話插邊條槽好d
你而家插左邊條先

影黎睇下
要聽日先影到 部機係幾年前係你度砌既
amd ryzen 5 1600 six-core processor
nvidia geforce gtx 1060 6gb
Ram 唔知點解淨係睇到16
一係你tg我 我睇下部機
TG係?
新手請教 玩普通game行1080 60 辦公
用翻本身1660super
16gb ram夠唔夠做 定最好上到32

巴打有咩意見
想加條samsung 970 evo plus做開機drive
想問下洗唔洗裝散熱片?
dell廠機用咗幾年, 唔打機
連說明書都唔睇好野砌lego都要睇啦更何況係電腦
我都唔明點解一個新嘅 device 都可以出問題
連係連到線用到上到網,就係見到呢嚿嘢就唔舒服
塊 Gene 喺悠二度買
用到就得啦
但係會好偶然黑 mon 喎
已經冇開 Curve Optimizer
油耳到買姐係無問題 你有問題係因為你自己嘅問題
認真普通打機辦公i5用h610都夠,z690浪費嗮

780一個

3年前跟巴打砌左條list,而家想打機玩到新PC game(唔需要直播或錄製遊戲影片),可唔可以直接升級:
Display Card : 3060TI ? 而家mon用緊msi mag274qrf
SSD : 2TB SSD?

唔太知可唔可以直接升級定要顧埋火牛其他唔該晒巴打
其實呢d 真係low tech 野
唔係佢太平,係其他太貴
可以,你而家都用緊2k mon所以r5 3600性能差啲都影響唔大,550w都用到3060ti,隨便揀張最平既3060ti就夠,跟住機箱前面裝翻兩把風扇改善下散熱,又係平平地arctic p12就夠,ssd既話你淨係擺game之類去腦場$899買隻wd sn350 2tb qlc插第二個m.2 slot就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞