[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
出燒肺券唔加價=減左價
請尊重腦場文化
撚仔:你都唔撚sick嘅
40系列係咪十月中出
咁依家砌新機用30系列會唔會好不智
係咪會好似 iphone咁出新一代 下面嗰啲會減價
4090 10月12.4080 11月

30系.建議極限買3080 5000幾蚊個d

目前未有相撞

當然最後下年.都會出4070個d.都係會取代3080

睇你個人諗法

如果你話係3000蚊個d卡.我覺得目前可以唔使諗.你想用就買.應該短期內都未有咁快有新取代品
幾時有4090個價錢
其實我每日都有狂收下風

目前當我之前講既14-17K.唔大分別

當然.其實仲有成個幾禮拜.可能仲有好多變數都唔定
仲用緊win10 成日中打字bug 應唔應該升11

12400+3060ti
1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX 行貨
價錢:$2,460

1 x [9月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$820

1 x [10月優惠]MSI Radeon™ RX 6800 XT GAMING Z TRIO 16GB GDDR6 (可單買或砌機減$100並送AsiaHorse 黑啡 Mocha 火牛線)
價錢:$4,799

1 x [9月優惠]FSP Hydro G Pro Series 750W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$849

1 x [9月優惠]ABKONCORE G40 Signature RGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$430

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

如果用N卡邊張好
若果老黃清庫進度唔理想,
出年分分鐘見到 30,40 並行

以 2K 劃線, 3070 以上, 就有 40 (4060 起跳)
1080P 個啲, 反正俾DLSS3 你都無用
不如翻閹 3070, 變 3660 (執其他巴打既口田尾)
最近發覺部電腦唔係好夠usb頭用
想買張usb擴展卡
不過我部電腦最底個pcie x1槽俾張1080頂住咗
想問ssp/高登會唔會有pcie x1的延長線賣?
而家其實老黃都出埋聲係並行架啦

前次旗艦個d降價.新旗艦高階賣

所以老黃應該肯定冇咁快出4060 4060 ti呢df
咩型號底板?
asus prime b350m-a
買個 外置hub 會唔會易啲?
4060新卡 3080價位 老黃刀法總會令人感嘆

3080無貨? 整條3080 16Gb生產線出嚟都仲得
已經用緊usb hub駁埋電
不過d usb間中會唔夠食斷線
無啦 GA102 應該真係截晒單, 賣埋貨尾就OK

而家係得番啲 GA103, 104
所以先至講緊陸續有 3060 / 60ti / 70 既變種
唔知3060有無SLI
如果遲下再平啲想幫屋企人update部腦
SLI?
what the F is that?

老黃表示
6條pci 只需放一張40x0
第一次用無線mouse
想問下點樣用藍牙連隻mouse
我將隻mouse整做pair mode之後windows都search到佢,但嚟到依個畫面我撳唔到connect
點解唔用返mm731個2.4Ghz接收器

其實收得仲好
因為用藍牙慳電好多
可以成個星期都唔洗叉電
咁悠二你知唔知點解決
你有冇用其他藍芽裝置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞