[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
我會建議你不如等下4080先

唔好再買3080 ti呢d級數唔抵
i5點超都超唔過i7
b板都夠你兩條m.2
3600mhz 同3200mhz差距唔大,多幾fps
你覺得呢
用2k 144hz mon 諗住12月左右砌部13700k
顯示卡買3070 or 3080定到時再等4070好

主要for打機同整game

同埋有無靜+防貓毛既ATX機箱介紹?唔洗rgb
依家部notebook比啲貓毛搞到虧虧地

依家睇啱呢個

https://www.faroll.com/product/1693/be-quiet-pure-base-600-atx-black
唔該晒上面兩位巴打

如果我唔太鐘意二手野,淨係拎黎做file transfer同埋開少少docker,係咪隨便買粒G7400/G6900,跟住加塊H610板就夠晒?
Define 7 compact / meshify 2 compact呢d都得

呢個規格,所有野4200$。癲..平到喊,

技術上升,生產成本越黎越平,需求量又同時無以前咁大
h610 mb...

巴打無更好選擇?
想請問下如果想用N卡同埋用12700呢?
budget 11k樓下
case用埋PCIe 4.0

Lihkg Upload唔倒圖,我係咪比連仔Bam左
1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,630

1 x ASRock H670M-ITX/ax DDR4 Mini-ITX
價錢:$1,370

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機) (送AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$3,199

1 x FSP Dagger Pro Series 650W 80 Plus Gold SFX Fully-Modular
價錢:$799

1 x [9月優惠]SSUPD Meshlicious Full Mesh Mini-ITX Case (w/ PCIe 4.0 Riser Cable) - Dark
價錢:$1,099

1 x [10月優惠]SSUPD Meshlicious 系列機箱 配搭 FSP Dagger Pro系列火牛 減$200
價錢:-$200

1 x [9月優惠]Thermalright AXP90 X53 下吹式散熱器
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,791
https://www.faroll.com/customize#MTI2OCw0NjAwLDQ2NTEsNDk2NCw1MDcxLDUyMTMsNTI1OSw1MjU5LDU5MDIsNTk3Ng
腦場今日有咩真優惠
Maxxon火牛
好似比之前少左人
好平
巴打係邊間買
我今日有野做,成7點幾先落去行左個圏,晏左啦
有冇野抵玩
我無特別留意,掃左下,不過眼望價錢唔係特別平,反而比出消費劵前貴少少,另外仲有班唔講價既人隨便買,都唔知話果班有錢定傻好

另外八左下同中奸田Sales傾左兩句,RTX40同埋13th U都聲稱未知期/未有價,Z790就同行都一樣,有價,腦場既4090應該都係KEEP起等炒
Z790目前代理鎖死所有鋪一定唔準降價

應該開賣後一星期會降返d
加少少=正常, 唔加=減左價
respect
腦場文化
到時出左睇街價賣幾錢先
其實13代用3200 ram 會唔會慢好多,本身有兩條3200 16GB,諗住可唔可以慳返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞