[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
我唔覺得今年會出到

phanteks可能下年先出
唔敢講

以a770黎講 性能方面其實唔擔心佢達唔到3060級

我覺得driver問題先係一個問題 始終intel岩岩踏入市場 同game既相容程度去到邊

同埋自己個driver 寫成點 多唔多bug 都係一個問題

我黎緊會寫A770 review 到時可以睇下
delay左成年 覺得好極都有限
想問下router意見
asus ax58u 定Netgear rax50好?
見價錢差唔多
利伸屋細牆少,求穩定,其次速度
依家ac68u成日連唔到5g wifi
我會ax58u
想問下原因
利伸非挑機,真係糾結左好耐
有拆機話rax50 0散熱,造工簡陋,而且一個2.5g都冇
但加100就有多2stream,上到5400,感覺搞到asus又好似好唔值咁
而家買a卡砌返amd 好定intel

諗緊玩5700x /5600x 配 msi b550i好
定 12400f/ 12700f 配giga b660i好

case 用ssupd

顯示卡應該6650xt/ 6700xt

不過散熱諗緊風冷o唔ok
定ek aio 240
有冇mid-tower atx機箱推介?
想要有front type-C
唔使信仰燈, 唔駛透明, 個樣平平凡凡就ok
你會玩咩解析度同hz先 同埋大概會玩咩game
sleeping dog
P10c得唔得
你係打機?打機既話我會咁砌,其他嘢有幾縮得幾縮budget加嗮落張卡,6500xt實在太垃圾寧願縮其他嘢用好啲既卡6650xt性能係6500xt double有多
我覺得intel 算

風冷夠用 用axp x53

底板 h670m itx
Asus 係貴d 但個software 真係相對穩定d
budget夠可以上,而家高頻ddr5係有優勢既,4800/5200嗰啲就不了
6000mhz 可以

有部份靚die hynix個d 4800可以手動超上6000 但新手建議唔好了

不過而家6000 2x16都係1600蚊附近
好 明解 要換係咪至少都6000Mhz起跳?
好 望一望初步砌條list出嚟先
唔想煩的確係

但我覺得其實你換機 如果你唔係年年換

其實買返ddr4 我覺得係可以

幾年後先再換都冇咩問題
我唔預年年換,至少都用返3-4年,但我本身用緊DDR4又買返DDR4唔會好鳩咩,雖然我個ram又真係用咗好耐
想問下點解會揀asrock h670唔揀giga b660i嘅
同埋值唔值得俾多8舊要6700xt
or 6650xt已經好夠做

apex/ valorant

少少battlefield嗰啲
3000唔算太慢
自己超
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞