[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
mesh 有原生4.0版既
不過再貴啲囉
對於正常user黎講.呢隻箱都唔會識拆.都係交返俾間電腦鋪整

4.0都得.貴多幾百
冇所謂.咁睇你.你可以自己改返
請問下win10 每次開機都要重新插過個keyboard 先detect到 點樣解決
唔知方唔方便喺到問 個keyboard個左control個鍵帽2隻腳仔斷左一隻
咁斷左嗰隻腳仔跌左入個窿入面 個control而家禁唔到底
想請問一下有冇人知邊到有做呢啲keyboard維修
應該覆緊你
搵地獄道魔鬼sir
好的 聽日問下 thx
巴打有野想請教

13900k 最多咪只可以行 20條 PCIe lanes
Graphics card 已經行左16條,咁m.2 nvme 行4條咪最多行到一個SSD? 點解D底版可以放到4-5條 SSD?
係咪4.0當半條計,底版自己認?

我咁問係因為我想買幾條 m.2 SSD放電腦,一條5.0(等佢出)再加一兩條4.0, 因為自己工作上需要大量data. 兩條2TB 平過一條4TB好多,當然再多就放 NAS backup

同埋記得用英文寫website, 最好放埋 YouTube
咁樣唔知你睇唔睇得明簡單黎講就係chipset好似個usb hub咁,有幾條m.2係under chipset share chipset to cpu既bandwidth
大約明你意思,即係得一條SSD 係北橋控制,其他全部南橋,所以可以無限多,只係share traffic. 咁係咪第一條必須要插北橋,定冇所謂?
純粹覺得就算交翻俾你地整你地自己都煩或者買無f咯,多個內顯debug幾方便既
一般如果唔識拆機,
要debug應該都有難度?
北橋已經無咗整合嗮係cpu入面,其他嗰啲可以咁講,不過唔係無限多,個chipset有限制,理論上m.2插直通cpu嗰個相比插chipset會少啲delay,不過個delay基本上無影響,但係如果你係好幾條經chipset既m.2同時read/write既話係有機會bandwidth bottleneck既,你話係咪必須插第一條其實又唔係,無咁理想啫,但係5.0 m.2絕大部分都係第一條m.2先有
nand flash 唔係唔怕熱咩
controller 先怕熱?
睇下想唔想學啫你想既呢度開個po擺嗮啲spec有禮貌咁講清楚發生乜事大把人幫你debug手把手教
咁貴既底板慳嗰小小貼紙錢,assrock執柒咗佢啦

https://twitter.com/VideoCardz/status/1575446238475984896
我篇開箱文有講架

[悠二]ASROCK X670E STEEL LEGEND 開箱 拆解 介紹
https://lih.kg/ygJuHbX
咁我明白晒,唔該晒!
睇你篇文以為唔算大問題點知大力真係出奇跡
奇怪的膠紙跡
有d人以為成張膠黎.咪一野搣

之後咪出事.用紙質呢下真係唔知邊個天才諗出黎
呢個情況直接rma
追post見到啲卡咁平好心動換卡
如果玩1080p 240hz值唔值得upgrade
而家係5600x 3070 想換12400同3080/80ti
定係等到出年先換13代再加40好
係咪得AssRock先有呢張紙
呢鋪真係唔做唔錯, 越做越錯啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞