[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
Mortar 同 Pro-A?
就咁睇2張都係GPU係第一格, 2條M.2位wo

就咁睇mortar好似落咗一格
我條ram 3600mhz,開XMP 會隨機出藍畫面
乜佢ram 標造3600mhz賣街,唔係包超到包生仔既咩?
用matx有psu shroud既箱就gg,而家隨便一張卡都2.5-3slot,pcie唔係第一條既底板顯示卡散熱會極差而且mortar/pro-a咁design基本上一張2.5slot既卡就會遮嗮啲pcie slot,實際expansion同itx一樣所以今期msi b650 matx都唔知乜事
乜cpu乜底板先
睇錯
MSI 係鍾意放GPU slot落第二格到
12700k
gigabyte aorus elite z690m ddr4
aorus elite係M.2黎的
唔係asus先係咩b450/550 mortar都係第一slot pcie,b450/550 tuf就第二slot pcie
不嬲都話XMP唔包生仔
行過memtest未?
試過行memtest 有error, 送左去Gskill RMA
bios update最新version未?
上代giga同asus先係

msi先係放起第一條

今代唔知點解msi調左落去

同埋佢其他b650都好一般

b660 tomahawk個d

反正asrock 同giga做得好好

塊b650 aero g正路同aorus elite差唔多價錢.但係明顯功能都多好多
得返最後asus嘅希望,不過b550m都係第2格今代應該都無了,唯有買giga
想問下 B550m mortar wifi 板
我記得係2條slot 係咪都行到pcie4
用緊a2000 ssd 1tb
諗緊 買多條 1tb kc3000
定 2tb 唔要a2000
如果真係裝多條ssd 使唔使買返個散熱甲
悠二巴 如果後日上門砌 原本想聽日即刻搞 但唔開 最快幾時可以拎到機 可唔可以拎埋舊機個hhd放埋上去?舊機壞咗想救翻 淨換mb同cpu又可唔可以?
Kc3000啦

佢本身都有跟散熱片 條野都散到下
最快下星期內
無記錯B550得cpu直出即係第一條m.2係gen4,第二條m.2係chipset出gen3,你買kc3000既話就插第一條m.2,a2000插第二條m.2就得,a2000本身唔熱插第二條m.2無heatsink都無乜問題
1 tb有冇現貨的 可能星期一上嚟買

都係唔買2 tb kc3000
費時曬左條A2000,第二條都係行gen3
thanks
但係c920 同 kc3000 又有咩唔同
當係同級 但係而家 kc3000 800蚊樓下冇得輸
而家有無版係背面有 Thunderbolt 4 插口 & 多 usb type c?
望左幾塊都係得一個 typc c 口
asus proart b板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞