[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
呢粒野 唔係俾你買
係錢多 想玩哂全線7系既人買

2999$冇交智商稅
係有啲料
咁睇amd仲想出apu
我估silverstone啦

得silverstone個頭係咁似真係插去底板個24 pin

其他廠完全連個樣都唔同

好fake
細機箱 剪片 你會唔會加好多effect先
唔會
少量字幕同過場
13700k 409usd 唔知喺香港會唔會賣4千

窿都插唔到入去
for your reference
7600X = USD$299 = HKD$2599
7700X = USD$399 = HKD$3399
7900X = USD$549 = HKD$4599
7950X = USD$699 = HKD$5999
應該係d插針岩岩好hi到啦

又真係著
唔會啦應該3000頭至中
其實AMD card而家係咪真係唔差?
值唔值得慳個幾舊水揀6700XT而唔揀3060ti
同埋係唔係完完全全唔會打機
睇完gen 13 同am4 揀唔落手
等埋a咭再決定
少打
6700xt 1080p唔開光追下 fps係比3060ti高7%左右
但係有d game 3060ti又會反cup

另外6700xt vram 12g, 真係戰未來
60ti 呢啲1080p 既咭
就無謂講戰未來啦

未來你想買個底清芒都難

同1080p,根本都用唔晒8g
不嬲都話zen4 APU 會配rdna3
應該3299-3499
其實我都係玩1080 144hz
係咪呢兩張都夠用有突?

巴打意思係12g vram所以都唔怕玩唔到將來出嘅game?
1080, 就60ti 或6700xt 有平買平,可以慳啲錢

你睇下3080 咁既準4k 咭
老黃話俾你知都 "只需要" 10g

就知1080p 既數據量,根本打唔爆8g
少打同唔打差好遠.因為少打即係都會打.咁要加display card

因為cpu內置gpu係打唔到咩機

你係會玩咩game
d 高階機.我一向都係建議10中後再諗
係.不過應該冇咁快出

rdna 3出都未出.我估zen4 apu.最快都下年Q2
咁當打啦,Elden Ring 1080玩得順就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞