[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
我自己其實唔建議y60或者o11

呢d箱其實唔實用
咁唔該哂悠二先,
因為係朋友砌,仲要限用消費卷
你睇睇咁樣得唔得盡力揀嗮白色,呢張卡都唔算太厚應該勉強唔會過熱,粒cpu建議等多排用13600k,不過真係急用而家買都ok既,反正你都用咗咁多錢係外觀上面

1 x Intel® Core™ i5-12600KF BOX 行貨
價錢:$1,999

1 x ASUS ROG STRIX B660-A GAMING WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,630

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 32GB (2 x 16GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — WHITE
價錢:$989

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x [9月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3080 Ti VISION OC 12GB GDDR6X (可單買或砌機) (送Giga UD850W 火牛)
價錢:$8,699

1 x AsiaHorse Superflex PRO Pro-6 Sleeved Extension Cable Kit - White
價錢:$239

1 x HYTE Y60 Modern Aesthetic Dual Chamber Mid-Tower E-ATX - Black / White
價錢:$1,499

1 x [9月優惠]Valkyrie GL360 ARGB 360mm CPU Liquid Cooler - White
價錢:$899

1 x [10月優惠]Lian Li UNI FAN SL140 RGB White 140mm WITH CONTROLLER
價錢:$450

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $17,283
https://www.faroll.com/customize#MjY2Nyw0NDIwLDQ3OTksNDg3OSw1MDcxLDUxNzcsNTU2NSw1NzU0LDU3OTI

佢應該要考慮下lan cool iii
你話畫質有要求,咁使唔使升2K 144hz 先
唔該曬巴打 咁用心幫手砌個list出嚟 辛苦曬你先 知道自己要求都幾煩下
如果係應該用邊類機箱好 令到個價錢彈性D 我自己又想睇到多D RGB 見樓下巴打推左依個出嚟lan cool iii 自己真係唔太識 見大家都好努力幫小弟
要睇巴打你想注重咩嘢function wor

電子花車定實用先

利申 砌左電子花車 用011d evo
其實真係睇你想要咩o11d/y60都係啲展示櫃類型四方八面都係玻璃既箱,lancool呢啲就係普通機箱+rgb咁咯,無咁特別,不過如果o11d都啱你既話我諗可以睇睇呢兩隻箱?基本上就係抄o11d但係平啲budget可以鬆動啲咁咯

1 x [9月優惠]MagniumGear Neo Qube 2 ARGB Tempered Glass E-ATX - White
價錢:$799
1 x [9月優惠]MagniumGear Neo Qube 2 Infinity Mirror ARGB Tempered Glass E-ATX - White
價錢:$950
https://www.faroll.com/customize#NTU1MSw1NTUz
想知巴打個list係點 用左幾銀 btw其實想RGB多D 不過我估$17000左右實用都唔會太多?
想知巴打個list係點 用左幾銀 btw其實想RGB多D 不過我估$17000左右實用都唔會太?
岩岩都上網搵緊類似嘅箱 見人地都有推薦依d 麻煩曬
3000蚊買風扇
我有散熱恐懼症

依家7900x idle都係45度

Tune過pbo 目前溫度牆係80度 160watt
打機 大作 2K 144 夠唔夠行
電子花車
高階機未俾多個選擇自己

可以整左之後唔開架嘛
幻彩fing 香江
fing香江正啊

想請教一下咁多位Ching
岩岩忍唔住入左3070
我用緊9400f
一打機個風扇就嘈到仆街around2800
但正常上網/畫質較廢d轉速又會跌返
我自己估係粒u推盡左所以嘈
但我睇佢個usage又未去到好盡 唔係長期90-100咁
想請教下咩原因同想知風扇嘈係咪9成都關粒u事
你係唔係用緊原裝cooler ?
相信係
我想問一個好白痴嘅問題
風扇速度呢家野
係粒u推盡左佢自己會上
定粒u溫度高佢自己會上
即係如果佢散熱好 係咪風扇就會乖乖地唔嘈
BTW 我重裝完都係有同樣嘅問題存在,噉係咩問題
有冇人用緊SSD外置盒?
買Orico會唔會中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞