[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
真心, 同socket 升 U 其實無乜大意思 (唔好同我講由 121 升到 129KS)

到你換得 GPU 時, CPU 都出左3,4 代
板ram 條門檻又唔知升左幾級

不如到時一炮過換好過
所以想換返12代 唔用5600x
同埋而家itx 一定要用x53水冷 水冷真係好嘈
我自己都狂攻擊giga啦

要彈既時候就會彈

得佢有
整體計rog 好少少既

不過而家aorus 平過rog 大概700幾800 叫做抵玩d

同價當然買rog
我成日覺得如果唔係有強逼症

溫度只要唔係熱到會撞溫度臨界點搞到降頻就得

你而家呢d係好正常
我記得Giga 係早10年前無咁衰
用依家部機(2014年砌)前,技嘉啲料好靚,個時用xfx搭佢塊唔記得叫乜都用咗3、4年
700蚊,
如果放响 U, ram,
可以買高 一, 兩格啦
唔撞溫度牆就得

70零冇問題

過80先再諗

Gpu 80幾度會撞牆
冇錯

唔撞牆就得

當然同價或者差唔多價 有張涼d 都當然諗張涼d
對giga再難聽d既說話 我比你地所有人都講得更難聽

我有起原廠面前針對某d產品以垃圾黎形容

當然佢有d係ok既我都會推

其他牌子同樣

2014年前佢整體都好正

BTW 自今代x670 我暫時睇左佢 x670 Z790 b650d板 做得幾好 終於肯改下d缺點
可以咁講
上面有位巴打提aorus係4slot
我而家個ATX機箱有7slot
想問下點樣知道放唔放得落
full atx 箱就一定得啦

Matx 個啲真係要左度右度
(主要靠睇機背 pci槽個邊有幾多條鐵片)
明白
Atx 冇所謂

Matx 太厚的確麻麻地 有機會影響散熱 因為吸風位少左
請教悠二同其他巴打
底版有USB4 重唔重要?可唔可以後加(through PCIe slot)?
豎放就得啦
唔使插外置野,可以唔使usb4?

後加
一係板有header,箱前有bay,買kit
一係有吉既pcie槽插芐
油老闆我又黎問嘢啦

我喺網上搵到啲 13700k spec有幾個問題:

1)20號開賣true?我見13900k佢寫都係呢日
2)DDR5 speed 5600Mhz 係max定min?用更快的ram得唔得?
3)m.2 ssd on z790係咪都係行PCIe gen5?目前有冇啲ssd可以睇定?

1.
係.不過因為夜晚9點關係.所以你預21號先真係香港賣
首批係13代所有K CPU (除左13900KS)

2.
冇話min定max.絕對可以用更快.如果6000以上唔貴.我都建議可以用6000

3.
我唔建議諗gen5 ssd,一來市面上未多選擇.就算出左都會好貴.
而且其實性能分別不大.
用返gen4就得了

張ventus 3080由8月水魚節$5899特價 到10月出消費券終於跌兩百蚊

第二張係水魚節個時影
屌,一蚊都唔撚減
紅點個行
Thx a lot

咁我目前的煩惱就得返等唔等埋4080
近呢兩個月.的確係冇乜降價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞