[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
唔該巴打
你邊到搵到張組裝相黎
大陸網友話佢二線
但鬼佬又好buy

唔知係咪有分出口/內銷版
自己搵底板同卡既圖砌示意圖啫,正路無事
1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX 行貨
價錢:$2,460

1 x ASRock B660M-ITX/ac DDR4 Mini-ITX
價錢:$999

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$769

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機) (送AMP 900 Mouse Pad)
價錢:$3,199

1 x FSP Dagger Pro Series 650W 80 Plus Gold SFX Fully-Modular
價錢:$799

1 x Cooler Master NR200P Tempered glass or Vented Panel SFF Small Form Factor Mini-ITX - Black
價錢:$730

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

筆直9000-10000 想知有無咩要改 要求係細少少嘅機箱 唔要atx 唔需要rgb 想可以長遠啲用 條list本身係i5同3070 我自己改咗i7同3060ti
你會玩咩解析度同hz先
我唔追求咩打機4k144hz 亦無咁嘅mon 2k60hz都可以 我都係玩下apex b4b呢類 最緊要係推到雙mon 一邊打機 一邊仲睇到戲
ssd轉kc3000 1tb其他冇咩問題
gp95r正呀 係咪有現貨
Cpu會唔會唔夠散熱
可以照落
Ax120夠了
唔記得左一樣野…就係我唔係直插Lan 有無邊個wifi卡推介
塊底板已經有
十月一水魚劵已派,係時候睇水魚
根本就palit貼牌黎
搵我?

我(今日/星期六)去獌呀

呢排英國硬件價傻撚左
唔係好建議買
特多陣大時節特價先算

d硬件價要長期睇住
最好係諗好list然後隔日check一次
仲要諗定幾樣替代硬件
有時候突然大減價就秒晒

例如我前排本身想買B550底板配5600
MSI呢度唔係咁齊貨
同埋每一塊都貴好多
我都係見有一塊特價又叫用得落手就買左
(£60 MSI B550m PRO-VDH Wi-Fi)
前排Micron Ballistic停產時都有大特價
可惜買兩對話寄失退錢俾我

買料我多數係大網店買
amazon(sold & dispatch by amazon)
overclockers(散件間中有平,套裝機不了)
scan(同上,格價用)

tg@ilovecatgirl
鎊跌只會更貴
拔插頭斷一陣電先

檢查下是咪開關鍵壞左
如果識用螺絲批開機就試下

同埋睇清楚底板有無短路
可能有蟲或者塵搞到short左
通常頭兩步唔得我就會拆機重插
信一半 GAMEROCK 算旗艦
個樣幾好J
姦升同PNY一樣 大部分型號係OEM
GAMEROCK 就穩陣啲
黎man睇波?
我而家根本決定唔到條list d價又咁好難砌
本身有諗住等BF但我想10月中前用
今天大日子黃金腦場文化收割祭
去撑場先
我想整個4bay NAS,方便自己出街做野

我上網望過幾眼,發覺D件好似同平時砌機差得有D遠,所以想上黎請教下呢度巴打先
10 到左再上來求 list,不過10月既價好似仲難砌左
主要打機 1440p gaming,唔洗 RGB,要 wifi 上網
預算 10k-15k
我自己最擔心/唔知點處理會係散熱問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞