[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
另外想求 3080 List 15-18K,純粹想做對比再執
gigabyte la diu
以家SSD竟然會推薦埋KINGSTON
睇黎我真係太耐無跟貼個潮流
悠二兄除左KC3000 仲有無其他推介
KC3000 做開機碟ok的 假假地都4.0
NV1就唔好鬥

唔介意用返3.0
我推薦 WD SN750(NO SE)/***970 EVO PLUS
人地外國撚
洗撚買技姦
唔知啱唔啱係度問,我部MSI GF63 Thin 11UC Notebook個網絡介面卡「(R)Wi-Fi 6 AX201 160MHz」幾個月之前開始斷斷續續用唔到,出現「!」個公仔,想問下發生咩事,點整?

試過重新連接、重開部機都唔得,姐係正程無地方可以connect wi-fi
其實M2 3.0 同ssd sata對打機黎講分別大唔大?
loading快幾秒

download就真係會快d
食到寬頻既速度
???
技嘉好失禮你?
諗緊買唔買多條970evo plus 2tb做game ssd
本身用緊隻870 1tb sata ssd

塊板淨係食到3.0 m2
容量夠就無必要再買
快唔到好多
1 x Intel® Core™ i7-12700KF BOX 行貨
價錢:$2,799

1 x ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,400

1 x [10月優惠]KLEVV Cras X RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$870

1 x Toshiba DT02ABA400 4TB 5400rpm 3.5
價錢:$499

1 x Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$980

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$5,950

1 x [9月優惠]FSP Hydro G Pro Series 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular 砌機減$50
價錢:$1,099

1 x [優惠]Be Quiet PURE BASE 500 FX ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$859

1 x [優惠]Be Quiet! PURE ROCK 2 FX ARGB CPU Air Cooler
價錢:$299

求意見
記錄唔良好
https://www.asrock.com/mb/intel/Fatal1ty%20B250M%20Performance/index.asp

諗住買隻SSD插落去用住先
過多半年倒先砌過部
但望住堆spec又唔知可以用咩M.2
牛買 PCIE3.0
板上Z690

KF不倫不類
一係K/NON K
後者就可以用MSI B660M MAX

至於6000買TUF 算把啦
你而家就算買gen4 kc3000 都得的

不過你而家行唔盡

Kc3000 1tb而家先799

遲下你換機到時新機都一定有gen4
你用途係咩 同埋會玩咩解析度同hz
你有冇試過重裝wifi driver
Kc3000而家呢個價冇得輸啦

Kingston ssd有咩問題 好出名 都唔差
你塊板最盡食GE3
建議買GEN4 向下兼容
未來4.0主導市場

穩陣向就GEN3 TOP:SN750 / 970 EVO PLUS
想買款500樓下細隻擺枱嘅電腦喇叭有冇推薦
悠二兄賣緊個隻 silverstoneARM12 好用嗎 想配埋…95r個支架食咗好多位
Creative pebble v3

真係細隻
一般打機,行 1440p ,Hz 無要求
我揀張貴d既原因係我一般都真係 5-6 年先會再換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞