[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
幫手推下財務報表
支持SO媽打殘煙條
想問寫有AMD EXPO既RAM可唔可以同intel 13代一齊用
可以.根本同一樣野黎

不過新個EXPO RAM好貴.唔值
平平地 z790 toma 係咪都夠用 u係13700k
Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
想問可唔可以裝到299mm嘅display card
絕對足夠.其實真係冇乜信仰同唔係有多餘錢.一向中階板已經夠頂當初最強cpu.特別係近兩三年堆料大戰.高階就愈黎愈高階.愈黎愈貴.意義不大

睇下以前個個買hero買master.因為2000幾蚊已經有

而家2000幾蚊買入門 / 中階

z790 tomahawk.連i9都得
一定得
係 d板真係貴得好緊要 又唔太影響打機FPS 所以板呢part想慳得就慳
但我如果前面板有2把風扇會唔會驚頂到
都唔會怕.299其實唔長
你13700K.再慳d其實z790-a pro都夠
根本乜都貴
本身諗住等b板 千幾鬆啲
不過等咁耐 唔能up龜了
應該等多3個月
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,530

1 x ASUS TUF Gaming B660M-Plus WiFi DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,329

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3600MHz C18
價錢:$840

1 x WD Black™ SN850 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$2,350

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$5,950

1 x [9月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$949

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x NZXT Kraken X53 240mm CPU Liquid Cooler
價錢:$999

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,456
https://www.faroll.com/customize#Mjc5OSwyOTg3LDMzMTEsMzY5NiwzODgzLDQ4ODEsNDkxMCw1MzgyLDUzODI
咁樣?
12400完全冇需要用水冷

水冷貴d.嘈d.易壞d

用風冷就得.
可以用百幾蚊
Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler

SSD wd black呢隻唔抵玩.同性能下

KC3000 2tb抵玩好多
咁樣等 消費卷都過期
不如等埋ddr5 同cpu降價好過
如果咁樣又可以慳幾舊 正
等唔到啦 很想換
畀錢啦望
窮狗巴用緊咩spec
如果想用貓頭鷹風扇 有邊隻揀?
其實........z690黎講

一塊MSI Z690-A Pro已經夠頂哂所有intel 12代超頻.就算超少少都得

唔係拉到好高power.係冇問題

不過塊板dry d姐
Noctua U12S
dry係咩意思 個樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞