[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
文書就兩粒都無所謂但5600G勁d

Wi-Fi配件好似唔一定跟要問鋪頭
12100 同5600g 用係文書到 都係效能過剩。
5600g贏在6核心同igpu約高於gt1030,
你話5600g同12400比就一定12400。

BTW, 5600g好大機會driver出事 到時煩撚到仆街
7600x 有冇igpu
6代唔係話都插晒 rdn2?
7...同我一樣
唔打機會對4K HDR軟解有需求,唔會話效能過剩
Ryzen 7000 series 暫時全家都有,
你都唔會換架啦
其實咁多e core係咪真係有用139k成16粒
點解唔塞番d去p core搞到本身想換 而家又有少少卻步
自己換驚手勢唔好
走線又走得唔靚
asus z170 pro gaming
樓下電腦鋪開至少一千以上換個底板(連檢查費同裝驅動)
話用水冷會貴啲
用來堆core count
聽講14代又轉socket係咪又要等多年
今次嘅zen 4同13代都係過渡產品來

兩邊都會係下一代redesign嘢 急用就會整zen 4或者intel架啦
等14算
不過講真換完都唔知用唔用得晒粒u又要轉水冷 諗起洗冷排就想死
做嘢另計

目前打機來講大部分時間都係gpu bottleneck左cpu架啦 依家d game有排都未用得曬顆u
好似因為面積有限, 堆太多P-core 好快撞牆
所以用 e-core 偷雞

即係手機咁, 部部都叫 8 核
要黎水啲普通消費者
我理解 ringbus 最多就係而家咁多 cluster (8p 16e)
再堆要學 AMD
AMD 一個 CCD 都係 8 個 core 而已
真係要睇下 14 代會變啲咩魔術出黎

好似樓上 Kun-巴 咁講,
而家根本用唔晒粒U

再堆其實都係數字遊戲
通常幾耐到貨?
超級電腦新手..
想問下intel u應該點睇佢個base clock
例如7700x 乜都唔搞直接插落去用 已經係4.5ghz
13700K既話係咪得3.4ghz?
假設係既話 intel u 唔超頻會唔會差好遠? (我只係得個concept 知越高越好)

冇4090開
而家 I/ A 啲刀法都好盡,
出廠時已經 OC 左

除非係以 OC 為樂,
如果正常使用, 直接睇 boost clock , 價錢, 空間 (機箱大細/ 散熱) 做人
想知 full list 既base clock, 可以去 wiki
睇到5600 一千左右想換,但覺得好似提升不大,超ram上4000mhz都補到 但我3600mhz都唔識超
話說大陸12代intel加咗價
腦場會唔會跟
i7-12700k 7月尾仲賣$27xx
到8月就加價賣$29xx-31xx

到10月出消費券應該就加到$34xx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞