[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike
人上面個畫.冇得直接用mouse click落去咩?
當我由有線mode轉去藍牙mode就會成個滑鼠唔見咗
上面個畫面係我喺有線mode撳定出嚟先
咁唔知
你係完全跟足冇錯佢個教學?
我有睇佢個教學
佢講到轉做pair mode之後windows就會自動連接隻mouse咁
好似唔洗撳connect咁
唔係話有新3060/ 3060ti 就出?
新唔代表好
問題解決了
用藍牙真係收得差過2.4Ghz
都係用2.4算
底板咪有USB可以出
買乜鳩pcie
可以就咁插咩?
我見d expansion卡都要插pcie
底板9pin出USB
新高一定有
budget~20k(用埋嗰10k消費券)

1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,630

1 x MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,450

1 x [9月優惠]G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$999

1 x [10月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$799

1 x MSI GeForce RTX™ 3080 Ti SUPRIM X 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$9,799

1 x [10月優惠]Antec High Current Gamer Gold Series HCG 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (砌機減$20)
價錢:$928

1 x Fractal Design Meshify 2 Compact Black Solid ATX
價錢:$860

1 x [9月優惠]Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$770

2 x Noctua NF-A14 PWM 140mm Premium Quality Fan
價錢:$390

3 x [9月優惠]Noctua NF-A12x25 PWM Premium Quality Quiet 120mm Fan
價錢:$735

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $19,440
https://www.faroll.com/customize#MjA3NSwyMzkyLDQyOTUsNDYyOSw0OTIyLDQ5NjQsNTA3MSw1NzQsNjA2LDYwNiw2MTAsNjEwLDYxMA

想大家幫手睇下條list 有冇問題
我而家用緊i5-6500+1060 6GB
我想新機可以玩到4k 60或以上 (FF14/FF7 remake嗰d)
同埋想問下應唔應該等埋13代U出先再諗
想問有無巴打識自己砌部NAS?
13代cpu 可以等的

13600k 預期會仲勁過12700

睇你自己

Display card就真係唔好買3080 ti

買aorus 3080 就夠
點解唔好買3080 ti 因為同3080差距唔大?
我係怕13代U 要夾新板嗰d 會貴咗好多
12代板up 晒bios support 13代u 啦

引用其他巴他既講法

80俾唔到你既野,80ti 唔見得做到
咁點解要俾個premium?
其實如果唔諗住oc 既話
13500夠用架啦
咁ASUS ROG Strix 好d 定係油耳嗰張aorus 好d?
你肯俾到6200,梗係信仰啦

但如果你只係要3080
5千中既 aorus master 係抵

話晒都係旗艦級,
只係信仰唔夠啫
我唔oc呀
不過想洗埋嗰一皮
咁係唔係即係要買13代k版U 因為聽講k版U出先
啲錢唔一定使晒係粒u既

k u 大咬,散熱,火牛都要跟上
其實同普通電腦無分別
想有hotplug cage就要揀NAS箱 唔係嘅話揀多hdd bay嘅itx/matx箱就得

你有咩要求啊?
想問下而家用緊64gb ram值唔值得換ddr5嘅ram
想換板諗緊用返ddr4定一次換哂ddr5好
仲未過期咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞