[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(343) AMD Intel新CPU發佈 高階砌機10中後再睇

1001 回覆
4 Like 7 Dislike

Z790咁快有價
送籃球係做乜鳩
叫巴打唔好淨係掛住打機, 得閒要做下運動
ASUS Z790 已出價

悠二
想問下ddr4 ddr5 揀邊樣好
我個人意見咋下

我覺得中低階既z790.照買ddr4.中高高階個d.買ddr5

ddr5價而家平左好多了

同埋Intel第二代玩ddr5.相信會更加穩定

其實而家z690去到後尾都已經都唔錯了
MSI Z790 都出埋價了

等多個零禮拜, 睇埋 B760 有無咩特別賣點,
再決定買 Z69 定 B76 (呢兩個名... 有啲野)
我始終冇CPU實測,不過我睇左好多review

得知既就係.CPU個part其實係有IPC提升

但係DDR5個邊性能好弱.而am5又真係得ddr5

有機會係ddr5拖累左

唔排除遲下更新下d agesa同bios會解決到

b760冇咩賣點架啦

同b660差唔多.提升下用料咁

不過今代700系真係底板唔貴
600 既 ITX 選擇太少
700 有無多啲?

定要等 NDA 過左至講得?
ITX z790黎講.應該每間廠都有一塊架啦

asrock有兩塊.一塊low end.一塊高階d

不過的確而且.目前見到既intel z790 itx板全部一律ddr5

但係.其實我覺得OK

今次唔同上次.而家ddr5平左好多.我覺得冇咩所謂
師傅你自己買左3060TI 喎
華擎我都OK 架
佢張 Z690I 我 like 架, 又有 TB4.
只係見啲 review 話佢供電個part 差啲, 至望番 信仰B660-i

等遲啲有 Z790 既 review 再諗諗
坐這山, 望那山... 人之常情
請問訂單:220927000079146今日會唔會出貨?
佢25仔又水人買A卡
攻頂u+板都成皮
用到12600K 好地地
做乜換同 socket 板?
好似冇咩z790 matx 版?
其實如果唔強求ddr5 ,又有消費劵等住用既話
係咪買z690版 算?
z790不嬲都唔多

要b760先多matx

13代cpu配z690係冇問題
咁唔係下下要買Extreme

其實我諗3000蚊級數附近應該已經夠玩13900K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞