(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區175 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
班「天然佬」全部都係咁操啦
Milos既Giant Set
你試左哩個5x5未?
大隻一定識spot咁我咪好識spot
係咪健美式spot法同健力式spot法嘅分別
唔通搵個新手spot咩
兩者有咩分別?
唔係都係冇力個陣先幫咩?
健美好似edging咁俾少少俾少少搏多幾下
健力掉落去即拉上嚟
我估
一個要fatigue一個要pr
健美應該係接近Failure就幫你做多幾下去盡佢
健力應該係救你一命嗰隻spot
個人睇法
一個會陰啲陰啲幫你,幾乎每一下都幫你少少,等你可以做多啲,詳情可以參考胡師傅目的係累積多啲訓練量

一個就真係等你就嚟俾人壓死先出手
想比power師傅扶下
如果每下都spot
咁點解唔減輕少少做?
健力自己上到 自己上 盡量
健美係可以幫到你落幫住你上
成個motion入面有啲位特別難上咪要扶
同埋要扶正你個動作 因為就算係老手個軌道都唔會100%準
本人新手
做barbell squat 要好勉強去捉住支bar
即係我手臂去唔到太後 變咗手腕要扭去抓住支bar 但一扭upper arm就會扯同痛

有冇ching 俾d 意見
依個比超新手跟我唔會試啦 不過佢將rep同rm分返開已經好過好多kol
我睇左佢其他幾條片 我覺得佢勁在解釋曬一d遠固定動作 輔助動作同main lift嘅關係 搞到我都開始想特登鍛鍊下關節穩定度 中文channel好似好少見講依啲
係咪肩胛骨活動度唔夠
拎盡個 eccentric gains
佢哩個5x5對力量提升應該係話對新手老手都可以用 只係佢個plan係for 新手
似前膊緊多d 下次試下拉左2頭 前膊 旋轉肌群先 會好好多
5x5老手效果其實會少好多,太linear, 老手反而要多啲留意skill
有碼有冇skill教教小妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞