(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區175 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
兩個動作唔應該分開
scapula pull-up(暫時咁叫)係等如唔比肱骨去engage背闊肌咁去收縮scapula,咁果一秒大部份壓力就會落左去肩關節(GH joint),受傷風險大增

歡迎連登physio入黎屌鳩我
我都想學下野
醫生可唔可以用人話解釋,睇唔明
想學嘢
試下向後收縮或者下壓肩岬骨
你手臂點都會有動作,同時either 徵召斜方/ 背闊去幫你做呢件事

但喺pull down 起始點手臂完全舉高嘅狀態下徵召唔到任何肌群去幫你完成scapula retraction ,所以壓力會落係肩關節

懶人包
不如比二頭出多少少力
唔好做scapula pullup
反正都係得半寸
有冇人知點解?
Life f 同 hammer係同一間公司嚟
The company manufactures and sells its strength and cardiovascular equipment, productive well-being equipment, billiards tables and accessories, and game room furniture under the brand names Life Fitness, Hammer Strength, Cybex, Indoor Cycling Group, SCIFIT, InMovement and Brunswick Billiards.

而家先知原來hammer cybex lifefitness同一間母公司個人覺得cybex weight stack嘅機最好feel 入餅嘅機就各有各好
原來同一間母公司
點解hammer strength啲機好用咁多
係度屌d人假關心
想知 +1
仲有勞斯萊斯同寶馬
我覺得Cybex 入餅個隻推膊最有feel
global classic 有冇live
m program facebook有
GC 講野條友可唔可以練下英文?

Turn to the real
Abdomianls and (Tight)
大部分玩得健身都啲讀唔成書嘅爛仔,你想點
GC係咪有pro卡?
向上升唔好縮膊 :係為左肩胛骨夾緊 維持背部肌肉張力

如過你縮膊/唔夾緊肩胛骨 背係放鬆狀態 咪用唔到力 就變左要用手去拉落黎 就係用錯力

借力係因為目標肌群已經無力唔夠力 呢個情況下 借力落一落 做離心收縮個下hold 耐d 幫你力竭

有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞