(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區175 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我會諗件事其實合唔合乎正常身體既反應 咁你就知道答案 利申: 純粹討論 paulgor打手唔好屌
愈操愈大
經驗多咗 乾身啲
四十歲唔係五十 六十
佢長期食野都咁clean 同埋好似唔知兩三年前佢有改過下個操法 可能真係搵到個岩佢既操法
雖然我自已個人唔太feel到
但背闊其中一個功能係肩內旋,所以你落到低時會痛
可能都係你外旋肌群唔穩定,一係你本身肩內旋角度就係細

Btw 我想知 應該係背闊伸展先會導致肩內旋?
定係背闊收縮都會導致肩內旋
你呢?
Bench chest shoulder press 嗰時頭貼bench
下巴向喉嚨位貼近
頸會無咁易代償親
大重量同代償係兩樣黎
大隻到跌落水唔識浮翻上嚟
咁就不如以後1001要加自貼
發覺大隻唔等於識spot
今日諗住破bench pr
就搵個大隻佬spot
驚自己fail
開始前同佢講做3 reps
當我做完第一下個陣
佢就幫我放返落rack到
我即刻同佢講做3 reps喎
搞到又要晒力unrack
之後個兩下好明顯feel到佢有幫我spot
但明明我仲有力
搞到我都唔知算唔算破pr
識練野唔等於識spot 有冇俾袋底你聞唻破PR
最近發現左個大陸健身channel 暫時見過知識量最全嘅
https://youtu.be/MInSAWl38Q8
呢個似唔聽人講嘢多啲
最慘最尾個兩下有幫我spot
仲要明顯feel到
前幾日講完Jeff Cavaliere有幾on9
今日阿greg又出片屌佢
今次個workout 練膊頭
五個動作全部都要做到failure+8rep...
都唔知點諗出黎

https://www.youtube.com/watch?v=A5v_Yzk4YcU&ab_channel=GregDoucette
唔關事 可能你見到D大隻既 乾又瘦 CUT緊/備緊賽先咁啫
都是果句啦 無人話做bench press先係chest day
唔得咪做第樣先 如果control到db 咁做db先 對肩關節友善好多
睇完個workout 已經覺得膊頭痛
原來我睇錯 仲on9...
係做12下做到failture
係咁休息15秒 借力做20下
即係total做32下一組
一set做幾分鐘
以前自己home gym
練左trx 3 個月
個core 有力左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞