(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區175 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
其實我覺得如果佢真係淨係用bodyweight 做到呢個效果已經證明佢放咗好多心機研究方法,同埋真係做到盡
大把人入gym都未必去到佢依個程度
Gym操大隻嘅 好多都欣賞街健撚
相反 好多街健撚睇唔起 / 笑鳩gym佬
大隻都唔functional?
大隻唔代表大力,耐力好,反應快,柔軟度高
齋玩器械練大舊肌肉對比其他運動好似真係弱d
所謂functional其實相對姐
馬拉松運動員,藍足排球員唔同位置,健力舉重所要既functional都唔一樣

只可以話肌肉多係一定有佢嘅目的同佢作用,唔可以話係唔functional, 個人覺得維持健康應付日常生活體能需要,自然嘅健美訓練其實算係functional

我自己就咁睇
專項唔同
係有班人好鐘意踩低健美

以前就話你食奶粉假肌肉,而家就話唔functional

聽完都係笑下就算

多數講得呢啲嘅都係一事無成
假肌肉,靠飲粉,係禁藥
事實就係咁 專項既野
打藍球計 練下肢既爆發力 跳高d 急剎 加速果d咪佢要既functional
呢d放落游泳到 可能游水果個又會話呢d打藍球果個練呢d唔functional
聽日d老一輩話 你地呢代飲奶粉飲返黎 唔操/老左就會無晒變脂肪
佢地果d日夜練 根基紮實就唔會咁樣
fun乜鳩唇勞

健身就好似內力咁

你內力越高學其他野越易上手

越易增功力

你冇內力比本降龍十八掌你都冇用啦

建議可以睇下蓋e拍開果d專項挑戰

大部分玩開果d都話佢地玩得唔錯
咁又老實講,唔少玩街鍵嘅,體態其實都係其中一個目標,係睇佢哋放得重唔重啫

我share出嚟嗰個post, 樓主喺個標題都有講佢係想share身形變化
依個比喻唔錯
九龍灣做咩咁多大隻佬,係唔係去食70蚊自助餐?
有碼開個街健post啦

趕哂啲街健玻璃撚入去圍爐取暖算啦

又唔夠我哋健美撚大隻,個個瘦猛猛,日日捉住條bar fing黎fing去,成隻馬騮咁
操完去食,回本又上磅仲有M字頭雪糕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞