(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區175 新手問野請睇#1

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
今日又係gym見到有教練教圓背deadlift
都唔知同唔同個學生講好
PR拉三餅半 Squat 兩餅半
而家個條牛皮做好撚硬
宜家教人唔鳩睬你㗎,可能我細隻無乜說服力
之前我都有猶豫過應唔應該用,試過聽啲師兄講三項無幾多重量前唔好用。雖然我都係玩健康,又相對地玩得唔算重,不過寧願比人笑裝備撚,都好過傷左無得操+變舊患,畢竟已經唔係 18 22

利申:剛上左條健力belt
由練powerlifting開始
越黎越少有心態想去糾正人

https://youtube.com/shorts/fXsD2ZO4haQ?feature=share

round back可以係ok
bp借力可能係leg drive
low rep唔係ego lift
technical breakdown 可能單單因為重量接近極限 e.g. 圓背 深蹲前傾
睇落瘦可以sbd好重

甚至有見高手係輔項會分力量期/控制期
e.g. 玩machine 試左有d借力+唔會超重視tempo 之後先降重做返控制

所以除非條友真係好唔識
如果唔係都唔係幾想質疑人
就係想搵尼龍
因為發覺bodyweight 好似練得比教多位置包括埋core同感受度好似大啲
發覺台灣FAKE NATTY既人都幾多
其實唔使講岩嫁啦
講真又唔會搞死自己
呢啲多數都係長期做錯先會受傷

e.g. deadlift如果係你唔識做
冇用quad推起 唔識用hip/core/lat etc.
就咁egolift用下背拉

我諗做完一日 第二日自己就識黎lihkg問點解deadlift下背痛
做多幾日都唔敢再deadlift
好難有人會做到受傷個程度
館長:我跟你講,台上十個有十一個都有用藥的,為甚麼十一個呢?因為台下那個教練都是在用藥的,操你媽的
台灣撚係自己IG TAG自己係天然既,通常都身有屎
唔知大陸有冇咁誇張冇微博上去睇
練 bw型d
我有練負重 dip 同pullup
有時都慶幸自己有練dip 同pullup

呢條片前幾日先睇完
唔記得邊條
成日weighted pull up dip 都有女望
你又知人哋望你
好唔專心
小妹成日都偷望係
小妹怕羞豬
龍戰隊
啲人成日教做多啲bodyweight row就可以拉到bodyweight pull up唔知真定假
熱身已經有人望
幾次有人黎撘嗲都係weighted pull up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞