NVIDIA 顯示卡閪冧捷報15 老黃屌你老母

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
我會skip 40系,50系如無意外都會
一卡戰5年
Feel到50系列開始會對功耗方面著手手持3090屌夠三年幾先
4090堆功耗4080又唔撚聽話....高階卡已經冇乜希望,就算真係升我3090唔通"升"4070 / 4060 Ti咩所以40系列對我嚟講都係零吸引力
老黃係發佈會講明3060 msrp係$329
呃人最高境界係呃埋自己, 佢真係當30系全新卡咁發佈
老黃覺得電腦硬件同賣冷氣機一樣, 用家唔會想開到零下10度
大家keep住夠玩1080p咪得
10月 我收到既消息 係真係有新3060 新3060ti
邊度試過5000蚊張
3060 8G
GA106 128bit 8GD6
3060Ti D6X
GA104 256bit 8GD6X
3070Ti
GA102 256bit 8GD6X
新3060ti應該勁d又平d?
但應該發熱更高
假設4090快過3090ti 一倍
4080又快過3080 1倍
佢咁樣定價先至可以保住3080或以下嘅市場
直到賣晒為止
利潤最大化咁做無可厚非
自己睇返上一個post
果次之後應該清晒所有3090 Ti
全部都小改姐
點會減價
如果新3060 8GB係$329, 返到香港都要$2600
3060 12GB照舊賣$3000左右
下限無減過, 對上既所有卡都好難再減
老黃只會不斷插D所謂新卡, 魚目混珠要gamer幫手清晶片存貨
我覺得就算點cut 5090 450W起跳一定走唔甩
就算fps/W高過4090, design條友一定打爆450W做benchmark
其他5080以下就開始cut cuda cut ram cut TDP
唔換PSU機箱基本上之後可以唔洗諗xx90
等緊+1
+1.1
老黃 : 我就死魚咁躺平比你屌. 加價削弱就一定, 睇死你咪一定上
當然最後都係比佢過到骨...
咁視乎4090賣成點喇,實有樽頸位既,睇D人肯唔肯為效能乜都得。最起碼4090超出左我可以接受既範圍,無論功耗定size,佢咁落去搞唔掂
都放棄左gamer啦
放棄埋窮撚好正常
咁90個定位突出啲而咁做我覺得都非常合理嘅最大問題係XX90以下型號嘅刀法合唔合理姐,最勁嗰班打得機嘅"平民"都係幾乎Aim XX80 / 80 Ti啦。XX90 / 90 Ti根本就係俾專業用途+遊戲兩用 / 好有錢嘅發燒友。
同埋我寧願40同50系列效能差距唔大,但功耗上差距大,我相信都會有唔少人會肯埋單。
蘇媽今次砌贏老黃我all in AMD以示支持
7950x + 7950xt
睇下4080Ti幾錢,太貴的話張EVGA 1080Ti要戰7年了
不過愈出應該只會愈貴
4080唔計rt and dlss

頂龍快3080 35%左右
佢而家嘅刀法其實合理
等30係賣晒之後而家嘅所謂4080就會減價
填方30係嗰個價位
之後又會出啲Super Ultra extreme
填番4080同4090中間嘅 gap位
4090應該仲有空間上
4090 Ti又可以出不過應該一年後
叫做兩年一個世代中間有啲新嘅暖吓個市場咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞