NVIDIA 顯示卡閪冧捷報15 老黃屌你老母

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
gpu代代新,但係遊戲冇跟到。 另外1080p仲係主流,我諗30/6千系玩1080p ,2k其實可以頂多幾年
4k就唔得了,要追新卡
嗱,齋講打機
1080p 理性之選
1440p 水魚
2160p 有錢冇埞洗
仲有個可能係同蘇媽傾掂數,amd應該都有庫存問題
玩3a game 4k體驗係好好多
點解2K攞嚟打機係水魚? 專業用途/睇片就話姐。
反而我覺得依家2K Gaming先係主流,過多兩年應該就4K主流啦。
呢個真!!
上個月我由2K 165Hz轉做4K 144Hz都感受到好大分別,畫面真係震撼好多FHD轉上嚟嗰班更加唔駛諗。
師兄體驗過4K 玩3A大作未?
台灣3090ti應該最低都係29999咁上下
同早排newegg過個76xx港紙用red卡俾差唔多
horizon 兩隻都係PS5 4K下打爆,冇場景令我起雞皮
其實1080p mon下播4K youtube片都會見到分別嘅
係我要求高掛,場景塑造方面
(chrono trigger 見到未來個末日世界,對呢種就有feel)
1080p同1440p冇咩分別
價格負擔到,直上4K算啦
咁又唔係嘅,我乜Resolution都玩過,的確係冇咁震撼但未叫冇乜分別
最大原因其實係2K同4K嘅價錢都差個Double,24吋FHD高Hz嗰啲就Firm㗎啦,但尤其係好多人想玩27吋螢幕但冇咁多Budget幾乎一律2K 165Hz,咁啱填補咗FHD同4K中間個空隙,呢個時候仲FHD就食得屎,真係俾錢買難受,起曬格。

過兩年顯示卡開始跟到步伐4K螢幕又開始越嚟越平,嗰陣2K就真係開始正式退役,4K成為主流了。嗰個時候2K就真係水魚啦,因為只會得翻24/25吋FHD極高Hz螢幕同埋27/28吋up嘅4K高Hz螢幕。
mon同顯示卡相輔相成
4K mon的確平咗勁多,但未到1080p呢種程度
顯示卡就唔洗講啦,直頭就係阻咗地球轉,個價
再望下unreal engine 5,睇怕要再等多5/6年
當初780ti撞正GTA5,都有宣傳4K gaming,依家GTA5都玩咗就黎十年
780Ti時期宣傳4K = 3090時期宣傳8K = 聽下就算
4K 144Hz我覺得就真係指日可待嘅,8K嗰啲就屌你老母算鳩數啦真係要翻十年八載
究竟 4080 係咪唔值得
如果係 其實係咪而家出手入 3080 / 3080 TI 都得?
係咪話清貨清得差唔多個價唔會再跌?
再等 4080 跌價又要等多半年?
RTX 40有冇提過8K?
Apple : 我做生意使你教 ?
rtx 4080 提2K RT + dlss3
red flag
4090 但2k
好似冇,不過有提16K
720p 智慧選擇
2160p邊算奢侈,我而家仲用緊R9 390X 8GB,因為冇電腦moon,所以駁左LG 48” TV,Gaming 唔set Ultra Hign既話,行4K都唔大問題,當然咁樣60fps都難,而且個心絲絲想set Ultra High🤓
知唔知點解VR 由五年前講到今日都未發展到?
唔係因為班dev無idea同埋能力整隻好玩既game
而係因為要令你有浸淫感同流暢咁玩既話,
VR 最少需要 雙眼 4K mon (retina display) + 最少90Hz display rate ( 減輕暈3D ) 先做到 "入門級"
而家就算4090 開RT 4K 都只係30 fps 既年代, resolution 其實永無止境
unreal 5 其實好慘
出左個咁好既framework但無一張大眾主流display card用得晒佢堆新feature, 因為大家都買唔起display card
希望今次礦災可以搞到30系列大平賣, 普及下堆新顯卡
等班dev可以放開手腳搞graphics
有得唔買咩
鬼叫AMD ROCm唔生性
adobe係a卡上面都唔係成日聽話

更唔提係部分open source software上面接近0官方支援

屌我唔想含淚買n卡橕奸商黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞