NVIDIA 顯示卡閪冧捷報15 老黃屌你老母

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
腦場文化就係教育大家
趁港(美)元強勢去外國入平貨(日,英,台)
唔使比香港代理同地鋪搵兩重笨
背後故事令人暖心
講得冇撚有錯
丹麥克朗x1.02=港元=萬5中~萬9中
佢唔係水尾出產呀,佢係礦潮既時候囤積大量晶片但唔整卡同出卡抬高個價,依家礦難成手蟹貨所以先要繼續出新3060/3070叫啲普通客幫佢埋單。
轉會啦
仲比錢佢賺
太聰明
30 開始加返價
我洗幫佢清蟹貨咩 佢唔平放仲有大把地方
八月頭買咗rx 6600 唔等啦
到你間廠每秒都印緊銀紙
唔係話停就識停 心魔會同你講唔好停
4090有機會搞到火燭,咁不了
始終都係華人賤種黎
就算係美國成長都改革唔到炒賣基因個內核
amd新卡都係咁,今年都係跟老黃個價同出高端卡
所以咪話亞洲人個消費力強
至少AMD係幾日前宣佈6000xt系列卡減價15%先

NV呢
加定等black friday 清多轉貨…
如果之前$5000買咗3090Ti 就好彩
唔覺4090 會快過90Ti 一倍
但價錢係三倍以上仲要轉牛轉case
用開EVGA,嚟緊冇,有啲唔慣
Nv其實本身都有咁既plan但我唔明點解只係公佈3060
4080 本身內部都無預咁貴啦,發佈會後有爆料話4080 12GB 本身plan 699 左右,咁3070 同3080 咪要減囉
到announce 果時Nvidia 自己員工都O 曬嘴
所以最後一秒改plan 好正常

最仆街係個爆料仲要話其實雖然4nm 貴
但4080 12GB個die 細,製造成本係平過3080
今次真係為左保 3080 同3070 臨時谷高個價
個決策應該好多 marketing 考量
4080 12gb 出左一定會 cannibalize 3080 個 market
佢大可以揀唔出
結果而言佢揀 mark 高價出另一個理由就係合理法 4090 既天價
睇呢幾日媒體同留言反應好多backfire話skip 40系甚至情願轉去紅營,特別係有EVGA事件助燃。
如果唔係身體很誠實既話今次老黃仆街了
佢內部應該access過喇,明知班人尤其是productivity班友班最尾都要含淚買
正確
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞