NVIDIA 顯示卡閪冧捷報15 老黃屌你老母

1001 回覆
43 Like 4 Dislike
急用=買3080/Ti等4080Ti
Apple仲大咬
清 講緊張 16g 定12g 先 ? (老黃成功將個產品劃分模糊化既例子)

16G 對位 3090
12G 對住 3080

急用 及/或 價錢優先 => 3080
已經有 10x0 以上既 => 咪到 40x0 去到心水價先囉
3080Ti本身想年尾/年頭換4090
而家又諗佢出年呢個時候可以整張4090Ti/Super
有啲十五十六
追高打機享受就要俾皮褸黃揸春袋
除非好有米先可以shut the fuck up and take my money
個人感覺,4080要16GB先值
睇你咩用途,好多Ching都話買最平既3080就夠
4080應該冇咁快跌,至少一年後先有機
至少要30清得七七八八先會降

同埋都有leak話其實4080 16gb已經預留左空間降價
差好遠
A卡成本低,減價AIB 都有少少錢賺,至少回到本
唔似N 卡一減價班AIB 賣一張蝕一張
等30清曬貨真係有排,都未計大量礦卡, 咪唔記得老黃硬啃tsmc大量N4訂單, 佢唔扎得貨如果唔係會比分析師寫死佢EPS outlook, 股價肯定再次大跌
皮褸黃就係想你咁諗
如果唔係點散 3080

我覺真係有需求就直上4090
無呢個需求就直情唔好買,唔好夾硬上
買4080 同3080 都係做水魚
4080 12GB 空間都大架
本身製造成本已經低過3080,絕對有能力做699鎂
得張爛鬼 2080 想玩 4k 無得揀要焗上 3080
如果齋打機等埋可以等埋A 卡睇下點
置頂 / 樓上有講 3080 行 4K 應該都只夠 60hz , 未必可以全開?
同埋老黃都係算死草 AMD 11月都係出高階卡多 (7950/7900 XT)
因為第一批貨成本高, 要回本點都要出左高階卡先
就算AMD 再平, 佢有4090性能都要賣你800~1200 US 一張卡, AMD 11月先announce, 起碼12月中先派到貨, 到時真係AMD真係有料將4080 由899減去699/799 囉
但咁已經食左第一水,財報都好睇D
NV又唔係第一次做, 當年4870/ R380果期已經表現左一次
GTX 680 個價一夜腰斬
依加應該得4090做到3a 4k 144hz?
都係果句
等埋A卡出貨有埋評測先決定買邊張
都未有評測
咁樣又要cut down Rasterization, CUDA core RT core Tensor Core 三樣嘢唔可能不斷堆上去 總要放棄其中一樣 皮褸佬講到明RT is the future 一係cut CUDA core 一係CUDA core 同RT core 整合
RTX 2060 6GB 邊度有 $1780
我唔知堅定流 大陸貼吧有人講Nvidia要亞洲區代理 每入一張40系卡要食3-4張30系骨

所以係呢個post 開始有人吹奏30系卡

柒彩虹不了
加多句唔準賤賣30系
留名等睇代理爆炸
等個唔知有冇同幾時出既Ti不如直接屌90
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞