[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
貪字呢.....
你可以話走左, 但唔洗講去左邊
因為佢冇cand 係手
方丈
今日好橙
我之前已經見咗份藥廠QA,本身已經firm咗有offer,準備簽約,但係佢今日打嚟話公司cut budget ,無錢請我
請問啲港資上市公司出offer大概要幾耐?in 果時個hr manager 就話仲見緊人,同埋要做reference check。要再等吓通知。
同一日見埋department head,佢就話會盡快搞hr 啲程序,講到好似好有希望咁。
而家個尷尬位就係手邊有幾個offer ,自己就最想做上面講果間公司。都怕唔知要等幾耐先有回應,無理由放棄其他公司去等佢架嘛
唔係, 下年再apply 啦
係, 佛系最好~
你basic 係幾多
你未quit 就好
apply 下份, thank you next 啦 (唯有)
2-4 星期
唔好等, accept 左其他咁等
依家係手有份offer 但佢話就話加左15%, 但個15%係叫做allowance 聲稱話要整靚公司accounting條數 想問下呢個allowance如果我再轉工 係會當咩一回事thanks
呵呵你
再搵過
當allowance 係可加可減,佢cut 走你allowance 你都冇say
唔當basic salary
你接到r唔成無左個offer就得
唔好過幾日叫春人地無覆你或者收番offer

又要貪心又想怕收番offer 你都發神經
你都好好笑 唔係射波都要人教啊嘛
啱啱收到offer 但係因為唔係首選公司 所以同佢講要考慮 佢同我講話星期一覆佢 我都ok咗

但宜家諗吓諗吓 佢會唔會即刻搵等二個candidate? 佢係咪真係會等我?

如果咁樣冇左就真係dum心
點解唔accept左再等?
你拖到星期一都唔一定等到首選公司嘅消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞