[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
想問7日通知期包唔包星期六日?
正常都係簽左約先resign
我地都唔想郁, HR 都唔會特別快手腳
因為有人比你更啱姐
呃你份cv做咩?

其實有hidden嘅requirements唔出奇
唔一定
畢竟簽左約都唔會有咩保障
佢太心急
就算4個working day無結果都唔係特別慢
Hi 方丈

今日sign左contract 但係後尾因為某d原因唔想take 但係簽左 email返去同公司講返話唔take 係咪無咩大問題? thank you
Hi 方丈,我係 LinkedIn 有唔少 headhunt approach,呢排有同事走左,上司語重心長咁同我講我既付出佢都看在眼內,本身 suppose 要下年先有 salary adjustment 既,但最近都有加左少少人工,又話差唔多有 bonus,所以佢都暗示希望我呢個時候留低。我公司同條 team 氣氛好好,唯一美中不足係人工方面,如果我照 interview 當練習同睇下有咩 offer,咁樣會唔會好衰利伸:上司對我好好 份工都有發展空間
方丈 返緊新工差唔多半個月 上網 見到有份工好有興趣 咁CV寫唔寫埋衣家份做緊半個月嘅工好
兩份工都係同一個界別
試用期內離職無需通知期 係咪可以理解成可以即時走得
如果1st in係見department head,2nd in反而見返HR,機會係咪大d? 見過咁多份 第一次係見咗department head先
唔係
手勢問題
唔會
title 唔係淨係改隻字
背後衍生嘅係grading org structure salary range一連串嘅嘢
人哋個headcount 原本就係officer嘅話
好難冇啦啦因為你就改做AM
當然你都可以照r
但最worst係佢會收返offer
正常係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞