[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
唔係, 因為係正常procedure
呢個真
冇數就會捽你KPI 捽你attendance 捽你activities
再冇數就唔該起身
佢第一日出嚟撈咁款
handover 到食左屎姐, 你問返個new HR, 個offer 係咪收返, 幾時會有答案啦
如果唔係一定要做, chur d 唔怕
你話呢
除非好明顯 e.g. 政府轉出黎, 否則一定係有啲野
所以同意scam 啊
仲要係sales... 又唔似會咁低撈ability
唔只要等, 仲要一路搵
問返佢地另一份係咪close 左
其實都問左,不過佢無講話收返offer(可能佢都留後路俾自己),只係話咩internal SOP 要起碼有幾個人選俾senior 去揀先可以出offer, 而佢話上手條友無做呢步,所以由頭黎過

我其實都係上黎同大家傾下計share 下原來有公司係咁樣,大家收到 offer 真係簽埋紙先遞信
呢啲唔識撈的sales好快898 認真

冇數冇嘢做就出街扮工啦
而家月頭咋 仲on99坐喺度玩電話
簽左紙都可以彈弓手架ching
方丈 之前間公司做緊executive 一直老細都覺得自己做到野但就係冇空位升我 之後終於有位 公司升我做AM 加左25% 本身好開心 但果排咁岩出面搵緊工 又有AM offer 肯加我40% (本身因為舊公司升我reject左 點知佢地counter offer我) 我見兩間都大公司 咁我就簡左出面果份
點知返左兩個月就知個老細係伏黎 早排頂唔順resign左 好後悔當初唔揀舊公司 日日都勁唔開心覺得自己好on9 成日喊 最慘係依家搵工搵返AM title都好難 冇乜interview機會 可能因為我本身executive title (我冇寫兩個月果份AM落去 驚唔知點解釋)同埋出面AM市價仲要比舊公司offer低 好多淨係得30k 以下 更加覺得自己on9 好唔開心 :(
我知道後悔係冇用 但日日都好埋怨自己做錯決定 分分鐘最後要搵返executive再捱再升 人工可能同舊公司executive一樣 唉
純粹想訴下苦 最近太低落
Ching 心水清

祝大家早日收到理想offer 啦!
咁我今次真係自
認真搵下仲有冇openning la

你呢份又未second in唔好咁坐定粒6
會呀唔想失業,而且咁柒都未必得
認衰仔睇下前老闆肯唔肯收返你啦

跳出去做唔夠3個月就裸辭走
仲要覺得自己無問題
要彈弓手嘅話簽左約都可以

同埋果間公司嘅hr practice 都好奇怪
姐係話咩要幾個人選俾senior 揀好奇怪?
呢d 佢作出黎水你啦
其實我都覺得係嘅本身,但我搵個hr 佢又叫我等,我直接問佢係咪姐係我個case 已經唔再proceed,佢又話唔係。雖然對我黎講無impact, 我都係搵下其他工咁。不過都係怪架啦我覺得
此其一,唔通得一個suitable candidate就寧願唔請?
轉左人就唔honour之前嘅commitment 係嚴重問題
同埋佢講嘅野,好多都係唔應該講

for你個情況,如果你仲好大決心想入,不如搵dept head傾;如果你都有d猶疑就順其自然啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞