[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
有冇師兄試過後悔拒絕左offer
問返HR舊offer仲可唔可以考慮返 而成功左架
知道唔該晒
咁咪蠢lor
同上上司打底唔係用咁嘅方法
1. 未夠3個月,法定假期可以係無薪
2. 要連續4日病假同有足夠嘅累積病假
有咩高見
有D難道WO
有可能, 但係如果人工唔夠, 你去唔去丫?
反正唔到價都唔會傾得成, 點解唔試下
Second in 個陣好同HR 講
但係我唔明既係, 你啲咩經驗令你覺得可以叫返高啲
咩大學先得架, 鯨大又係大, XGU 又係大
但係我覺得你可以試下既, BA 24 唔係高, 你咪24 (nego) test the water 先
係, 即係同老師唔啱牙, 同校長投訴,
但都仲係同一個老師教你俾分你, 你話呢?
你都睇佢唔起...人地點中意你呢...
係, 因為我係minion, 應該目測唔過 140cm
即係直接投訴啦.....
一啲都唔迂迴
想問下in完差唔多一個月,都未打返黎話請,係咪多數都冇機會?
好唔好send個email follow up下?
可以按比例計架你個notice

1, 30k 早走30 日
2, 20k 早走20 日

中間個10k 係個10 個既分別
咪係啲六日Day off 到~
出一下氣, 同時再得罪上司多十錢~
incentive 係到數/ 公司隨意出, 冇應承實你
幾時唔想就幾時停

結婚同friends with benefit no string attached 既分別
呃個大話點圓謊?
咁你事實上點解咁耐冇返工?
1. 佢可以扣你錢, 但唔係間間公司都咁mean
2. 未做夠一個月, 未累積到paid sick leave, 公司要扣你sick leave 你都冇得Say
唔覺得係備案先
似係你自爆你cope 唔到上司多啲, not a good move, tbh
一定有, 但係唔會多
你reject 左女神表白, 一個月後再問返人, 人地Say yes 有幾高可能性?
但問下又冇cost, why not
你可以講你有幾努力幫上司, 你想要啲咩instruction, 想學啲乜,
鋪路好轉工啦, 你已經乞左你上司憎
你上上司保你, 你只會更討你上司厭
由你睇唔起上司個一刻開始已經玩爛左
但係咁投訴, 注定幫唔到之餘仲further 得罪上司
冇反應都係反應
你可以follow up, 但唔好有期望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞