[方丈] HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
9 Like 15 Dislike
1. 無大概
2. 會
一個月半月前辭咗份外判工
合約上面寫明有reference letter
但離職後agent唔肯出
請問我有冇standing ground去爭取返封letter?

當然佢有寫要做夠一年、有satisfactory表現同出勤率。我嘅上司都好滿意我表現,但佢哋就話佢哋出唔到信,要agent(直接僱主)出。但問題係個agent其實都唔知我工作表現點,即係可以耍走我?

感謝各位
想問下個head hunt 好似好落力咁幫我r左個職位返黎又同佢見過面傾package,最後我reject offer,間head hunt 公司會唔會唔再想搵我
只要你係一件賣得出好貨
佢會一路嬲你一路同你match
佢有佣收既

另外可能變左第二個agent,咁更加冇野好擔心
多謝你。因為年尾雙糧花紅關係,呢刻轉工覺得好sai,1516緊
你再搵上司,叫佢用testimonials嘅方式出,咁會實際d
裸辭之後見咗半個月工
感覺自己好似越嚟越冇信心
佢出offer時講番幾時要請假,多數都會批
咁你會唔會為左珍惜同果個agent嘅關係而accept offer?
唔會就唔駛諗咁多

同埋喺agent眼中係一件貨,只要件貨買到錢,佢唔會為左嬲豬而唔賺錢
想問吓普遍私人公司一年會加幾多%人工㗎
個道理就係其實只要我有offer,即係我係一件有價值既貨,而head hunt唔會想得失我呢件有潛在價值既貨,in case出年轉工可能有機會撞返我黎賣豬仔,我係咁睇。咁出年先轉既話,咁啱搵返同一間head hunt,其實佢仲開心。

但我更擔心係in case我reject左間公司既offer寧願等出花紅,到時apply返同一間公司或同一個位,會唔會唔再考慮我
普遍減肥會減幾多?

當中有太多variable,你咁問唔會有意思
agent唔likely會為左嬲豬你而同錢作對,不過又唔至於見到你其實仲開心
after all你有一個offer並唔代表你奇貨可居

至於間公司,佢有機會嬲豬係你reject offer嘅cost,尤其是你隔一陣就再apply對你仲好有印象
您好,想問Ching 會唔會知
一般大機構(教育)in完幾耐會有offer
等到傻
收到。謝謝。
佢八卦咪問你d私人野
見完就好好放低
見完就好好放低
一年之後你升一級轉工,佢繼續兩手fing fing,咁佢都係要硬食
如果係花紅問題即係錢解決到既問題,咪R下

還掂你都諗住唔take, why not have a try
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞